Световната банка (СБ) прогнозира забавяне на икономическия растеж в Европа

...
Световната банка (СБ) прогнозира забавяне на икономическия растеж в Европа
Коментари Харесай

Световната банка очаква по-бавен икономически растеж в Европа през 2022 г.

Световната банка (СБ) предвижда закъснение на икономическия напредък в Европа и Централна Азия през 2022 година след доста възобновяване тази година. Това се показва в отчета на СБ за икономическите резултати в района, публикуван във вторник, предава.

" Изненадващо мощното икономическо възобновяване през първата половина на тази година подтиква икономическата интензивност в разрастващите се пазари и стопански системи в района на Европа и Централна Азия и в този момент се чака районът да пораства по-бързо от предстоящото през 2021 година и ще възлиза на 5,5% ", означават създателите на отчета.

Според тях икономическото възкръсване се дължи основно на високите темпове на възобновяване на размера на износа през първата половина на тази година, което беше обвързвано с нормализиране на икономическата интензивност в Еврозоната, внезапно повишаване на цените на суровините и увеличение на вътрешното търсене на фона на имунизиране на популацията против COVID и използване на пакети от ограничения за поддръжка на стопанската система. Въпреки това инерцията, получена от износа, може да отслабне заради продължаващото разпространяване на повече инфекциозни варианти на COVID-19 по целия свят и в района, което също забави възобновяване на вътрешното търсене, се показва още в отчета.

Според прогнозите на организацията, през 2022 година темпът на стопански напредък в района ще се забави до 3,4%, защото външното и вътрешното търсене се стабилизират в допълнение и ограниченията за стимулиране, въведени по отношение на пандемията, се анулират.

" Перспективите остават мощно несигурни поради продължаването на пандемията, изключително при неравномерен достъп до ваксини и съмнение [относно ваксинациите]. Икономическото възобновяване в района е съпроводено от внезапно ускорение на инфлацията и остава уязвимо за финансов стрес, който може да бъде провокиран от ненадейно стягане на кредитните условия на външните пазари или внезапно увеличение на икономическата неустановеност и увеличение на геополитическото напрежение ", се споделя в отчета. 

Както бе маркирано в Световната банка, равнището на икономическа интензивност в Източна Европа се увеличи заради подобряването на външното търсене при започване на 2021 година, което способства за мощен растеж на индустриалното произвеждане и отчасти компенсира въздействието от стягането на макроикономическите политики. Например, в Украйна краткотрайното облекчение на рестриктивните мерки, наложени по отношение на COVID-19, е от изгода за бранша на услугите. Повишаването на заплатите усили приходите на популацията в Украйна и Молдова, което способства за увеличение на частните разноски. Превишаването на целевото равнище и увеличението на инфлацията, изключително в Украйна, доведоха до увеличение на лихвените проценти в редица страни от Източна Европа през 2021 г. 

В кратковременен проект, съгласно прогнозите на създателите на отчета, темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на страните от Източна Европа ще се усили до 3,1% през 2021 година, а през 2022 година ще намалее до 1,6%. Спадът в икономическата интензивност ще се дължи на закъснение на растежа на износа и частните разноски в някои страни. Постепенното възстановяване на вътрешното търсене обаче би трябвало да помогне за стимулиране на икономическия напредък до 2023 година Икономическите вероятности, изключително за частните вложения, " остават замъглени от продължаващото геополитическо и вътрешно напрежение в Украйна и Беларус, като последните неотдавна бяха подложени на секторни стопански наказания ", означават създателите на отчета. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР