Световната банка създава нов доверителен фонд, насочен към обединяване на

...
Световната банка създава нов доверителен фонд, насочен към обединяване на
Коментари Харесай

Световната банка създава фонд в подкрепа на декарбонизацията

Световната банка основава нов поверителен фонд, ориентиран към сливане на обществени средства, за финансиране на планове за понижаване на въглеродните излъчвания. Той ще финансира и извеждането от употреба на електроцентрали, захранвани с въглища, заяви Reuters.

Фондът за „ Определяне на дейности за климата посредством понижаване на излъчванията “ (Scaling Climate Action by Lowering Emissions – SCALE) ще обезпечи безплатни средства на разрастващите се страни, а те би трябвало да реализират авансово контрактувани резултати за понижаване на излъчванията на парникови газове, написа президентът на Световната банка Дейвид Малпас в обява в LinkdIn.

Фондът ще е новият инструмент за дейностите на банката по финансиране на щадящи климата ограничения, основан на резултати. Световната банка е в развой на капитализиране на новия фонд, който би трябвало да бъде стартиран на конференцията за климата COP27 през ноември в Египет.

Документ, възложен на взаимния комитет за развиване към Световната банка и Международния валутен фонд, разпознава три области, които са изключително подобаващи за сходно учредено на резултати безплатно финансиране: естествени климатични решения, основани на селско стопанство, горско стопанство, земеползване и океани; устойчива инфраструктура, като сила и транспорт; и фискални и финансови решения, които директно или непряко активизират запаси за дейности в региона на климата.

Фондът би трябвало да обезпечи спомагателни финансови запаси за планове за понижаване на излъчванията в страните с ниски и междинни приходи и да помогне за финансирането на по-мащабни планове. Чрез него ще бъдат генерирани активи с висококачествени въглеродни заеми, както и ще се помогне на страните да подобрят достъпа до интернационалните въглеродни пазари.

Размерът на новия фонд не бе посочен от Световната банка. Международната институция е най-големият многостранен заемодател за развиване в света през фискалната 2022 година, която завърши на 30 юни, като е предоставено финансиране в размер на над 30 милиарда $, обвързвано с дейности за запазване на климата.

Въпреки това предишния четвъртък, 6 октомври, американският финансов министър Джанет Йелън прикани Световната банка и други интернационалните институции фрапантно да усилят отпусканото на заеми за справяне с изменението на климата, наред с други неотложни световни потребности.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР