Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж

...
Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж
Коментари Харесай

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България

Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия напредък в България. Преди няколко месеца интернационалната институция залагаше на растеж от 3% през 2019 година, а в този момент упованията са за 3.2%, следвани от закъснение през 2020 година до 3% и леко ускоряване до 3.1% през 2021 година Това излиза наяве от есенния отчет " Миграция и приключване на мозъци " за Европа и Централна Азия.

Според банката един от рисковете пред релативно по-положителната икономическа прогноза е вероятността отговорът за присъединението на България към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и европейския банков съюз да бъде отсрочен, до момента в който ПИБ и Инвестбанк попълнят финансовия дефицит, който ЕЦБ откри след инспекцията на българската банкова система, написа capital.bg.

" Не бива да се изключва вероятността от отсрочване на влизането в ERM II, до момента в който двете банки не покачат капитала си до нужните прагове ", показват от Световната банка. Обявените през юли резултати от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ, демонстрираха финансов дефицит при стрес теста в размер на 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето към момента няма формален отговор дали България е добре пристигнала да откри тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните, които не са в еврозоната, да се причислят към банковия съюз). /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР