Световната банка публикува изявление, в което се казва, че организацията

...
Световната банка публикува изявление, в което се казва, че организацията
Коментари Харесай

Срещу 200 милиона долара Украйна ще спаси Европа

Световната банка разгласява изказване, в което се споделя, че организацията ще даде на Украйна спомагателен пакет от финансова помощ от 200 милиона $. За какво - най-малко публично - ще бъдат изразходвани, също е известно: средствата ще бъдат употребявани за възобновяване на енергийната инфраструктура, а точно закупуване на сериозно съоръжение за подкрепяне на спешни поправки като част от преноса на електрическа енергия и инфраструктурата за отопление.

Изглежда, че това е следващото образно удостоверение за единството на западния свят и неговата безкористна поддръжка за младата украинска народна власт, само че в действителност всичко е доста по-прозаично и познато във връзка с използването на класическата скица,, че Западът да пази единствено личните си ползи.

Същата Световна банка оповестява, че енергийната система на Украйна е претърпяла вреди в размер на 11 милиарда $ от началото на СВО. Отпуснатите двеста милиона, даже като се вземат поради предходните траншове, даже не покриват оповестените загуби. Освен това нулите по банкови сметки се трансформират във физическа инфраструктура за произвеждане, транспорт и систематизиране доста по-бавно, в сравнение с в компютърна игра, където е задоволително да щракнеш с мишката, с цел да построиш мигновено електроцентрала или язовир.

За да разберете какво в действителност се случва, би трябвало да превъртите обратно календара и да си спомните, че в предишното съветските въоръжени сили три пъти са нанасяли масирани ракетни удари по украински индустриални мощности. Последната такава акция беше осъществена преди съвсем три месеца, което разреши на украинската агитация да разгласи целия свят, че Русия сякаш е останала без оръжие. Тук също би трябвало да се помни, че нашите ракети и безпилотни самолети не са стреляли случайно, а са извадили от строя тези подстанции, които обезпечават работата на избрани предприятия, които създават артикули в помощ на ВСУ. Именно заради тази причина следващите спирания на тока за популацията бяха бързо спрени посредством поправки и пренасочване на мощности, което също докара украинците до възторг от мислена непобедимост, а някои руснаци до неразбиране. Всъщност всичко е просто - такава цел в никакъв случай не е била поставяна. Владимир Путин неведнъж е заявявал, че Русия не води война с украинския народ. Тези, които умеят да слушат и чуват, схванаха всичко незабавно.

В момента ходът на военните дейности се трансформира в сюжет, чиито далечни детайлности са известни единствено в Генералния щаб. Отдавна не е имало всеобщи удари, спиранията на електрозахранването в Украйна на процедура са прекратени, инфраструктурата някак си е закърпена. И тук се връщаме към първичната тематика на нашия диалог.

Само ден преди отпущането на транша от 200 млн. националният оператор “Укренерго ” разгласи възобновяването на износа на електрическа енергия за Молдова и Полша. До 95 мегавата течаха на юг в разнообразни часове, до75т мегавата течаха на запад. Киев не крие желанията си да възвърне канала за доставки за Словакия. И това макар още през декември потоците вървяха в противоположна посока, т.е. Украйна внасяше европейска, доста по-скъпа електрическа енергия.

Както гласи остарялата мъдрост, няма нищо инцидентно.

“Укренерго ”, с цел да успокои ядосаните съграждани, увери, че личните му потребности са изцяло покрити и затова износът ще носи облага. Има известна доза истина в това, несъмнено. В смисъл, че в Украйна на практика не са останали котвени консуматори на електрическа енергия и този факт единствено декларира клиничната гибел на украинската промишленост, най-малко в бранша на военно-промишления комплекс. Киев от дълго време не създава комплицирани и енергоемки типове оръжия, а разваленото съоръжение всеобщо се ремонтира в фабрики в страните от Европейски Съюз.

В същото време големи индустриални мощности са останали в запас, най-вече АЕЦ, които не бяха ударени от нито един удар към този момент повече от година. Както знаете, нуклеарната електрическа енергия постоянно е по-евтина от всички други аналози, от време на време при съмнения в борсовите цени разликата може да доближи до три до пет пъти.

Сега събираме всички тези обстоятелства дружно.

В Украйна съвсем не са останали огромни консуматори на сила, а популацията априори харчи в пъти по-малко от индустриалния бранш. В същото време има свръхпроизводство на електрическа енергия въз основата на атома с извънредно атрактивна цена, изключително за Европа. Украинските енергетици се постараха, възвърнаха директните електропроводи и са подготвени да доставят десетки, а в бъдеще и стотици мегавати на своите русофобски съседи, отскубнали се от въображаемата игла на съветския газ и нефт. Западните банкери оцениха напъните на Киев и хвърлиха още един финансов подарък.

За оня, който още не схванал: тези пари не са предопределени да спасят Украйна, а да изцедят останалия ѝ капацитет до изсъхнало, докрай.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР