Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията

...
Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията
Коментари Харесай

Световната банка: Настъпи най-тежката ценова криза от 70-те години на миналия век

Световната банка предвижда, че през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%

На фона на растящите цени на силата, храните и металите, международната стопанска система навлезе в ерата на най-силния ценови потрес от 70-те години на предишния век

Това означават специалисти от Световната банка (СБ) в нов преглед на стоковите пазари (Commodity Market Outlook).

Световната банка предвижда, че през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%, а на неенергийните артикули - с съвсем 20%.

Въпреки по-нататъшния спад на цените на съвсем всички типове артикули през 2023-2024 година, специалистите чакат цените на стоките през този интервал да се задържат много над междинните за период от пет години.

Анализаторите на Световната банка в "стоковия " преглед Commodity Market Outlook означават, че следствията от спора в Украйна и обстановката с енергийните запаси може да са по-продължителни, в сравнение с при предходни рецесии - международната стопанска система навлезе в ерата на най-силния ценови потрес от 1970-те години. Сега потребителите имат по-малко благоприятни условия да заменят един тип изкопаемо гориво с различен, защото покачването на цените засегна всички браншове на пазара.

Световната банка предизвестява, че намаляването на налозите и дотациите, прилагани сега от страните, вместо дълготрайни ограничения за понижаване на търсенето и поощряване на различни източници на доставки, могат единствено да засилят дефицита на оферти и ценовия напън върху пазара на горива.

В допълнение, насилственият преход към по-скъпи търговски модели (например преструктуриране на логистиката заради смяна в доставчика на суровини) може да докара до продължителна инфлация.

Като цяло, съгласно СБ, през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%, а неенергийните артикули с съвсем 20%. През 2023-2024 година цените на суровините ще намалеят, само че ще останат над междинните за пет години.

Средната годишна цена на суровия нефт Brent през 2022 година ще нарасне с 42% до 100 $ за барел. Той ще спадне до 92 $ за барел през 2023 година, в случай че спиранията в доставките спрат и производството на нефт се усили в страни, разнообразни от Руската федерация, при по-бавен напредък на търсенето.

В същото време Световната банка предизвестява, че разширението на глобите на Европейски Съюз против Русия може да докара до съществени разтърсвания на петролния пазар: аварийните мощности на ОПЕК може да се окажат по-малки, в сравнение с се правят оценка през днешния ден, а шистовата промишленост в Съединени американски щати към този момент е изправена пред дефицит на работна ръка.

СБ отбелязва, че при новите условия замяната на изкопаемите горива с чисти енергийни източници ще се забавя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР