Световната банка призова бедните страни и страните в развитие, които

...
Световната банка призова бедните страни и страните в развитие, които
Коментари Харесай

Световната банка препоръча облагане на храни като част от борбата със затлъстяването

Световната банка прикани бедните страни и страните в развиване, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да постановат налози върху нездравословните за здравето храни, т.е. на такива, които са прекомерно мазни, прекомерно захарни или прекомерно солени , съобщи Франс прес.

Този апел се съдържа в оповестен през днешния ден отчет на институцията. Докладът хвърля светлина върху значимостта на една мощна фискална политика, да вземем за пример облагане на нездравословни за здравето хранителни артикули, се споделя в изказване на банката.

Затлъстяването не е единствено проблем на богатите страни. На планетарно равнище случаите на затлъстяване са се нараснали тройно от 1975 година насам и разноските поради това в засегнатите страни внезапно са се нараснали.

Три четвърти от възрастните и 80% от засегнатите от затлъстяване деца живеят в този момент в страни с невисок или междинен приход, по-специално в Латинска Америка. Много страни по едно и също време са изправени и пред недохранване, и пред затлъстяване.

В отчета Световната банка акцентира значимата роля на държавните управления и ги приканва да вкарат ефикасни здравни системи. В отчета банката ги приканва и да разработят превантивни ограничения, както и политики за образование и образоване на хората.

Световната банка прецизира, че затлъстяването има обилни последствия върху стопанските системи на страните и върху човешкия капитал, тъй като понижава продуктивността и продължителността на живота, усилва инвалидизирането и цената на здравните грижи.

Наднорменото тегло е измежду трите основни аргументи за гибел в света с 4 милиона смъртни случаи всяка година. В идните 15 години разноските, свързани с наднорменото тегло би трябвало да доближат 7 трилиона $ в разрастващите се страни, съгласно прогнози на банката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР