Световната банка повиши чувствително прогнозата си за растеж на българската

...
Световната банка повиши чувствително прогнозата си за растеж на българската
Коментари Харесай

Световната банка очаква икономиката на България да расте още по-бързо

Световната банка увеличи сензитивно прогнозата си за напредък на българската стопанска система. Институцията към този момент чака през 2017 година тя да запише нарастване от 3.8%, а не от 3%, както гласеше прогнозата от май месец т.г.

През 2018 година се чака растеж на брутния вътрешен артикул от 3.9%, а през 2019 година - 4%.

През актуалната година най-бърз ритъм на растеж ще запише секторът на услугите - 4%. Индустрията ще означи усъвършенстване от 3.4%, а земеделието - 2.8%.

Световната банка увеличи прогнозата си с помощта на положително вътрешно търсене, което съумява да компенсира слабия експорт. " Потреблението на семействата най-вероятно ще продължи да се усилва с помощта на усъвършенстване на пазара на труда и изискванията за заеми ", написа в отчета.

Сред удобните фактори от Световната банка показват растежа от 9% на заплатите в частния бранш на годишна база, задвижван от нараснало търсене и продължаващ дефицит на фрагменти на пазара на труда. През юли безработицата падна до рекордно ниски равнища от 5.9%.

Нови работни места пък бяха основани в браншове, които най-вече способстват за икономическия напредък: промишлеността, търговията, превоза, туризма, осведомителните технологии и връзките, както и недвижимите парцели, показва отчетът. И до момента в който новите работни места в строителния бранш не записват необикновен растеж, самото строителство набира скорост.

 Срив на вложенията в България
Срив на вложенията в България

Намаляват повече от два пъти от началото на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР