Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през

Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през ...

Световната банка понижи прогнозата за глобален икономически растеж.

Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през 2019 г. до 2,5% от 2,6% на фона на забавяне на световната търговия и инвестиции, съобщиха от института за развитие.
Икономистите отбелязват, че през 2019 г. отслабването на световния икономически растеж продължава на фона на несигурните икономически политики и спада на глобалните инвестиционни и търговски потоци. "Очаква се растежът да се забави до 2,5% през тази година на фона на по-слабите от очакваните резултати в търговията и инвестициите", се казва в доклада, цитиран от РИА Новости.
През юни 2019 г. Световната банка прогнозира, че глобалният икономически растеж ще се забави до 2,6% тази година. "Въпреки това появата на редица рискове като възобновяването на напрежението в търговията между най-големите икономики - засенчва прогнозата в сравнение с юни", обясни СБ, цитирана от БГНЕС.
През 2020 г. растежът ще бъде 2,5% ,което е с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата за юни.
Според икономистите на СБ, растежът ще се стабилизира до 2021 г., достигайки 2,6% (по-рано се очакваше 2,8%), при условие че няма големи сътресения в икономиката, а също и при възстановяването на развиващите се и развитите икономики, които преди това бяха подложени на натиск от финансовите пазари.
"Очаква се през 2019 г. растежът в страните с формиращи се пазари и развиващи се икономики в Европа и Централна Азия да се забави до 1,8% (в сравнение с 3,2% през 2018 г.), достигайки най-ниското ниво за четири години.
Очаква се, че през 2020-2021 г. растежът да се ускори с възстановяването на турската икономика и подобряването на ситуацията в Русия“, добавят икономистите.

Източник: actualno.com