Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през

...
Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през
Коментари Харесай

Световната банка понижи прогнозата за глобален икономически растеж

Световната банка намали прогнозата си за световен стопански напредък през 2019 година до 2,5% от 2,6% на фона на закъснение на международната търговия и вложения, оповестиха от Института за развиване.

Икономистите означават, че през 2019 година отслабването на международния стопански напредък продължава на фона на несигурните стопански политики и спада на световните капиталови и търговски потоци . „ Очаква се растежът да се забави до 2,5% през тази година на фона на по-слабите от предстоящите резултати в търговията и вложенията “, се споделя в отчета.

През юни 2019 година Световната банка предвижда, че световният стопански напредък ще се забави до 2,6% тази година. „ Въпреки това появяването на редица опасности като възобновяването на напрежението в търговията сред най-големите стопански системи - засенчва прогнозата спрямо юни ", изясни Световната банка. През 2020 година растежът ще бъде 2,5% (което е с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата за юни).

Според икономистите на Световната банка, растежът ще се стабилизира до 2021 година, достигайки 2,6% (по-рано се очакваше 2,8%), при изискване че няма огромни разтърсвания в стопанската система, а също и при възобновяване на разрастващите се и развитите стопански системи, които преди този момент бяха подложени на напън от финансовите пазари.

„ Очаква се през 2019 година растежът в страните с формиращи се пазари и разрастващи се стопански системи в Европа и Централна Азия да се забави до 1,8% (в съпоставяне с 3,2% през 2018 г.), достигайки най-ниското равнище за четири години... Очаква се, че през 2020-2021 година растежът да се форсира с възобновяване на турската стопанска система и подобряването на обстановката в Русия “, прибавят икономистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР