Световната банка одобри заем от 1 милиард долара за Южна

...
Световната банка одобри заем от 1 милиард долара за Южна
Коментари Харесай

Световната банка одобри заем от 1 милиард долара за подпомагане на енергийния сектор на Южна Африка, засегнат от спирането на тока

Световната банка утвърди заем от 1 милиард $ за Южна Африка, с цел да й помогне да се оправи с енергийна рецесия, която доближи връх тази година с най-тежките спирания на електричеството в страната

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 25 октомври 2023 година, 15:39

КЕЙПТАУН, Южна Африка -- КЕЙПТАУН, Южна Африка (AP) — Световната банка утвърди заем от 1 милиард $ за Южна Африка в сряда, с цел да й помогне да се оправи с енергийната рецесия, която доближи връхната си точка тази година с най-тежките спирания на електричеството в страната. Енергийният проблем принуди страната да разчита на своите мощно замърсяващи електроцентрали, работещи с въглища.

Южна Африка претърпя планувани непрекъснати спирания на тока в продължение на месеци заради проблеми с генерирането задоволително електричество за своите 62 милиона души. Държавната енергийна компания Eskom генерира почти 80% от електрическата енергия в страната посредством своите въглищни станции, само че те не съумяха да отговорят на търсенето заради неприятно ръководство, корупция и постоянни повреди.

Ангажиментът на Южна Африка към нейните цели във връзка с изменението на климата има заплаха да бъде обиден в кратковременен проект, като президентът Сирил Рамафоса разгласи през април, че може да отсрочи прекъсването на някои от своите въглищни станции заради проблеми с електроснабдяването. < /p>

„ Заемът утвърждава забележителен и стратегически отговор на продължаващата енергийна рецесия в Южна Африка и задачата на страната да премине към обективна и нисковъглеродна стопанска система “, Световната банка сподели.

Докато Африка способства минимум за изменението на климата и е най-засегнатият континент, Южна Африка е най-развитата стопанска система на Африка и 16-ият максимален източник на излъчвания в света парникови газове като цяло. Той е 45-ти на глава от популацията въз основа на данни от 2019 година, съгласно Climate Watch.

Правителството на Южна Африка съобщи, че се нуждае от близо 80 милиарда $ през идващите пет години за финансиране прекосяването му към по-екологични енергийни източници.

Той към този момент получи заем от 439,5 милиона $ от Световната банка, с цел да помогне за превръщането на някогашна електроцентрала в снабдител на възобновима сила. Електроцентралата Komati беше изведена от употреба предходната година, само че нейната история е образец за това по какъв начин разрастващите се страни обезверено се нуждаят от пари, с цел да финансират прекосяването си към по-екологични енергийни източници, с цел да оказват помощ за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата.

Световната банка беше призована да обезпечи повече финансиране за африканските страни, изправени пред изменението на климата и други проблеми.

___

AP Африка вести: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР