Световната банка обяви нова методология за оценка на бизнес климата

...
Световната банка обяви нова методология за оценка на бизнес климата
Коментари Харесай

СБ с нова класация за бизнес климата

Световната банка разгласи нова методология за оценка на бизнес климата в 180 страни, откакто преди две години смущаващи разкрития за нередности в данните и фаворизиране на Китай я принудиха да анулира годишната си ранглиста Doing Business. Банката разгласи, представена от Reuters, че пилотното издание на новата заместваща годишна самодейност, наречена Business Ready, ще направи своя дебют напролет на 2024 година и ще обгръща първична група от 54 стопански системи в Азия, Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Субсахарска Африка.
През идващите две години в отчетите ще бъдат добавени още страни, защото банката ще усъвършенства методологията си и ще форсира осъществяването на новия си водещ план, който има за цел " да помогне на страните да притеглят вложения и да усилват работните места и продуктивността, с цел да ускорят развиването си ". 
През септември 2021 година банката приключи плана Doing Business, базирайки се на вътрешни одити и самостоятелна инспекция, които са открили, че висши ръководители на Световната банка са оказвали напън върху чиновниците да трансформират данните в интерес на Китай. Други нередности в данните пък са повишили класирането на страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.
Световната банка понижи прогнозата за световния напредък за 2023 г.Банката чака растежът да се забави до 1,7% през 2023 година, по отношение на плануваните 3% през юни>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР