Световната банка обяви, че очаква икономическият растеж на страните от

...
Световната банка обяви, че очаква икономическият растеж на страните от
Коментари Харесай

2023: Скромен икономически растеж на региона, в който е България

Световната банка разгласи, че чака икономическият напредък на страните от Източна Европа и Централна Азия, които тя групира по районен принцип, да се свие с 0,2% през тази година и да означи " непретенциозен напредък " от 0,3 на 100 през 2023 година на фона на въздействието, което оказва войната в Украйна, предава Ройтерс.

Тази районна група на Световната банка включва и България. Конкретни данни за обособените страни в района не са посочени.

Прогнозата за развиването през 2022 година бележи значително усъвършенстване спрямо предходния отчет на СБ, в който се предвиждаше, че Брутният вътрешен продукт на района, който включва Украйна, Полша, Русия, Турция и близките страни, ще се свие с 4,1 на 100 през тази година.

Новата прогноза отразява по-добрите от предстоящото равнища на резистентност и напредък при някои от най-големите стопански системи в района, наред с удължаването в някои страни на стратегиите за икономическа поддръжка, въведени по време на пандемията, отбелязва Ройтерс.

Световната банка чака стопанската система на Украйна да се свие с 35% през тази година, което е усъвършенстване спрямо предходната прогноза за срив от 45%.

Перспективата за икономическото развиване на европейския и централноазиатския район на банката е изложена на " забележителна неустановеност на фона на продължителна или интензивна война, която предизвиква все по-големи вреди и рагментация на търговията и вложенията ", секазва в разбора.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР