Световната банка намали прогнозата си за растежа на развиващите се

...
Световната банка намали прогнозата си за растежа на развиващите се
Коментари Харесай

Световната банка понижи очакванията си за развиващите се азиатски икономика

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на разрастващите се страни от Източна Азия и Тихоокеанския район, базирайки се на забавянето в Китай и световното търсене на фона на към момента високите лихвени проценти и отслабената търговия, написа CNBC.

Институцията чака разрастващите се стопански системи в Източна Азия и Тихоокеанския район да набъбнат с 5% през 2023 година, съгласно октомврийския ѝ отчет, оповестен в понеделник. Това е малко по-малко от плануваните през април 5,1%.

За 2024 година основаната във Вашингтон световна банка чака 4,5% напредък за района, което е по-малко от прогнозата ѝ за 4,8% през април. Тя оставя прогнозата си за икономическия напредък на Китай за 2023 година непроменена - 5,1 %, само че намалява оценката си за 2024 година до 4,4% от предходните 4,8%. Като аргументи за понижаването на оценката си организацията показва " дълготрайни структурни фактори ", нарасналите равнища на дълга във втората по величина стопанска система в света и слабостта на бранша на недвижимите парцели.

" Въпреки че вътрешните фактори евентуално ще имат преобладаващо въздействие върху растежа в Китай, външните фактори ще имат по-силно въздействие върху растежа в огромна част от останалия район ", показва Световната банка. Въпреки че стопанските системи на страните от Източна Азия в по-голямата си част са се възстановили от поредицата разтърсвания от 2020 година насам - в това число пандемията - и ще продължат да порастват, финансовата институция счита, че темпът на напредък евентуално ще се забави.

Растящи равнища на дълга

Световната банка отбелязва забележителното нарастване на дълга на бранш " Държавно ръководство ", както и бърз скок в равнищата на корпоративния дълг, изключително в Китай, Тайланд и Виетнам. Тя предизвестява, че високите равнища на държавния дълг могат да лимитират както обществените, по този начин и частните вложения. Той също по този начин може да докара до по-високи лихвени проценти, което ще усили разноските за заеми за частния бизнес.

Според изчисленията на Световната банка нарастването на дълга на бранш " Държавно ръководство " по отношение на Брутният вътрешен продукт с 10 процентни пункта се свързва със спад на растежа на вложенията с 1,2 процентни пункта. Подобно на това, нарастването на частния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт с 10 процентни пункта се свързва със спад на растежа на вложенията с 1,1 процентни пункта.

Банката отбелязва и относително високите нива на дълга на семействата в Китай, Малайзия и Тайланд спрямо други разрастващи се пазари. Високата задлъжнялост на семействата може да има негативно влияние върху потреблението, защото повече приходи ще бъдат употребявани за обслужване на задълженията, което може да докара до редуциране на разноските.

Според Световната банка нарастване на дълга на семействата с 10 процентни пункта би понижило растежа на потреблението с 0,4 процентни пункта.

В сегашния миг разноските на семействата към момента са под трендовете отпреди пандемията в развиващия се район на Източна Азия и Тихия океан. В Китай актуалната наклонност на продажбите на дребно е по-слаба, в сравнение с преди пандемията, заради спадащите цени на жилищата, по-слабия напредък на приходите на семействата, увеличените спестявания и дълг на семействата, както и други структурни фактори, като застаряващото население, изброяват в умозаключение от Световната банка.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР