Световната антидопингова агенция (УАДА) наказа Русия с изваждане от всички

...
Световната антидопингова агенция (УАДА) наказа Русия с изваждане от всички
Коментари Харесай

Изключиха Русия от международни състезания за четири години

Световната антидопингова организация (УАДА) наказа Русия с изваждане от всички интернационалните надпревари за интервал от четири години, което включва идващите Летни Олимпийски игри в Токио през 2020 и Зимната олимпиада в Пекин две години по-късно.

 © БГНЕС
На днешното си съвещание в Лозана УАДА удостовери поисканото наказване от специфичната комисия на организацията, която направи следствие на Руската антидопингова организация (РУСАДА).

" Препоръката на комисията по сходство бе призната единомислещо ", се споделя в късото известие на УАДА.

Причина за тежкото наказване е установяването на всеобщо подправяне на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което проверяващата комисия откри след дълго следствие. В края на предходната седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което значи, че Русия фактически ще бъда осъдена за Олимпиадите в Токио и Пекин.

Все отново всички съветски спортисти, които потвърдят, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, ще бъдат позволени до присъединяване на Игрите, само че най-вероятно под безпристрастен байрак. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат позволени публични представители на Русия, нито пък страната ще може да бъде хазаин на каквото и да е интернационалните спортни надпревари. Руското знаме и съветският химн също няма да бъдат част от идващите две Олимпиади. Това няма да е първи сходен случай за Русия, откакто 168 представители на страната, които бяха позволени до присъединяване в Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг през 2018 година, се състезаваха под безпристрастен байрак и завоюваха общо 33 медала.

Русия има 21 дни да апелира наказването пред Спортния трибунал (КАС).

" Руските спортисти ще би трябвало да потвърдят, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били забъркани в допинг схемите, разказани в отчета МакЛарън, и че техни проби не са били наранени от операциите ", съобщи представителят на УАДА Джеймс Фицджералд след съвещанието в Лозана.

Препоръката на специфичната комисия за наказването бе направена, откакто беше оценена информацията от забърканата в прикриване на систематична приложимост на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари. Едно от условията на УАДА за унищожаване на наказванията на Русия, което беше решено през септември 2018 година, беше лабораторията в Москва да даде всичката налична информация, без да я редактира. Преди възобновяване на правата, съветската антидопингова организация РУСАДА беше осъдена в продължение на 3 години, поради разкрита скица за прикриване на допингирани спортисти.

В изказване УАДА сподели, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била " нито цялостна, нито достоверна ". Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушавания и са изтрили голям брой файлове.

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд съобщи, че съгласно нея наказването не е задоволително сурово. " Исках наказания, които няма по какъв начин да бъдат смекчени. Дължим на чистите спортисти да наложим допустимо най-тежките санкции ", съобщи Хелеланд.

Наказанието на Русия няма да се отрази на присъединяване на националния тим по футбол на Европейското състезание идващото лято. Това бе доказано още преди седмица от УЕФА, като Русия няма да загуби и семейството на част от мачовете от шампионата на стадиона в Санкт Петербург, защото УЕФА като организация и нейните членове не са обвързани с УАДА.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР