Световната антидопингова агенция (УАДА) изхвърли Русия от международни състезания за

...
Световната антидопингова агенция (УАДА) изхвърли Русия от международни състезания за
Коментари Харесай

Русия аут от спорта за 4 г.

Световната антидопингова организация (УАДА) изхвърли Русия от интернационалните надпревари за 4 години. Санкцията важи за Олимпиадите в Токио 2020 и Пекин 2022. Страната няма да има право да приема Световни шампионати, а на съветски държавни чиновници е неразрешено да посещават спортни мероприятия. Решението на Изпълнителния комитет на организацията е предстоящо и е обвързвано с последните изводи от допинг абсурда, който стартира още през 2015 година Тогава УАДА откри огромна скица за допинг, подкрепяна от страната. Впоследствие Русия беше извадена от Олимпиадата в Рио 2016.

Две години по-късно правата на руснаците бяха възобновени, само че от Москва трябваше да изпълнят някои условия. Най-важното беше Русия да даде данните от Руската антидопингова организация (РУСАДА). С известно забавяне това стана факт, само че по-късно се откри, че получената информация е манипулирана. И заради тази причина беше наложено новото тежко наказване.

Сега Русия няма да може да употребява знамето, химна и да се изписва името й на Олимпиади. Спортистите обаче ще могат да вземат участие под неутралния байрак на МОК, само че единствено в случай че потвърдят, че са чисти от допинг.

" РУСАДА може да апелира решението в Арбитражния състезателен съд в Лозана. Наложените наказания обаче са резултат от признанията на РУСАДА за казуса ", разяснява спортният правист Артьом Пацев.

" Настоявах за цялостна дисквалификация. Това е най-големият скандал в международния спорт. Бих предложила на Русия да се извини за цялата болежка, която причиняваше на спортистите и почитателите. Не съм удовлетворена от взетото решение, само че това е всичко, което можем към този момент ", разгласи вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд (Нор).

На този стадий съветският футбол няма да е толкоз обиден, като " Сборная " ще взе участие на Евро 2020, а Санкт Петербург ще одобри 4 мача. За Мондиал 2022 в Катар обаче евентуално възбраната ще важи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР