Светослав Трайков ще е лице на културното министерство пред светаИма

...
Светослав Трайков ще е лице на културното министерство пред светаИма
Коментари Харесай

Минеков уреди лакея си с държавна служба

Светослав Трайков ще е лице на културното министерство пред света
Има по-богата партийна, в сравнение с трудова биография, не се знае къде е натрупал професионален опит

Изисква се най-малко 4 години стаж

Служебният министър на културата Велислав Минеков уреди с висок държавен пост съратника си от митингите през 2020 година Светослав Трайков.

Очаквано Трайков бе разгласен за победител в състезанието, който съгласно чиновници в културното ведомство бил разгласен особено за него. В известието на министерството на културата не се показва с какъв брой точки е класиран на челна позиция.

Варненецът към този момент ще е държавен специалист в Дирекция “Международно активност и европейски планове ” и ще е лицето на ведомството пред света.

В описанието на длъжността е записано следното: Участва в координационния механизъм за взимане на решения, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз в региона на културната политика и аудиовизията; Извършва разбор и приготвя материали и документи по отношение на позициите на България в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз в региона на културата и аудиовизията; Актуализира, предвижда и работи по осъществяване на планове и стратегии за съдействие на България с Европейски Съюз в региона на културата и аудиовизията и други

Конкурсът се организира посредством решение на тест и изявление. Тестът съдържа 25 въпроса, като на всеки въпрос са дадени три вероятни отговора, от които единствено един верен. Максималната оценка при верен отговор на всички въпроси от теста е оценка 5,00. Времето за решение на теста е 45 минути. На участниците дадена информация, че за теста би трябвало да познават закон за протекция и развиване на културата, Закона за държавния чиновник, Закона за администрацията, Закона за радиото и малкия екран, Закона за ръководство на средствата от Европейските фондове и няколко наредби и правилници.

До тест са позволени шестима претенденти, като петимата имат опит на високи позиции в държавни институции. Единият от претендентите е бил основен специалист в сходна дирекция в друго ведомство, другият е бил в сертифициращия орган на средства от Европейски Съюз, другият е бил началник на дирекция правно-нормативна активност. С най-скромна трудова биография е Трайков.

Държавен специалист е най-високата служба за служителите и за нея се изисква опит в съответната дирекция или сходна такава в друго министерство. Трайков няма подобен стаж. Пред свои познати варненецът твърдял, че е приключил британска лингвистика в Шуменския университет, а по-късно имал и магистратура по бизнес администрация във Варненския свободен университет.

В конкурсните условия е посочено, че се изисква “минимум 4 години професионален опит ” или добит II сан младши. Казано е, че би трябвало да се показват документи, удостоверяващи професионалния опит. Любопитно е какви тъкмо документи е показал Трайков, откакто осведомени с трудовата му биография настояват, че до момента не е бил държавен чиновник и че има по-богата партийна, в сравнение с трудова биография. 

Припомнено бе, че през 2012 -2013 година като изтъкнат и напорист член на ГЕРБ е бил назначен за ръководител на Борда на шефовете на Двореца на културата и спорта, откъдето е уволнен от общинския съвет на Варна за нарушавания. 

Преди това е изхвърлен и от организация за недвижими парцели “Дриймхоум ” след скандал и формирано дело за закононарушение по член 210 и член 209 от Наказателния кодекс за това, че в интервала 2005 - 2006 година възбудил и поддържал в подвеждане жител на Англия, за да набави имотна полза.

Не се знае с какво тъкмо се е занимавал в интервала след изхвърлянето от борда на Двореца на културата и спорта във Варна до появяването му в София, като един от търкалящите се по палатките на Орлов мост и Ларгото. Знае се, че през 2014 година за малко влиза в партията на Николай Бареков “България без цензура ”, а от лятото на 2020 година година се числи към партията на Мая Манолова “Изправи се.бг ”.

По време на митингите съумява да се присламчи до “Отровното трио ”, а кулминационна точка на изявите му като деен герой стана прекъсването за няколко минути на тока в софийското метро на 20 юли.

В този акт той взе участие с дуета Еленко Божков и Минчо Спасов. Веднага след митингите Арман Бабикян го взема като създател на подправени вести за уеб страницата “Информиран.нет ”, а по-късно Велислав Минеков, ставайки длъжностен министър го прибира в културното министерство.

Води го като консултант на цивилен контракт против 3 500 лева месечно заплащане. Направен бе и опит варненецът да получи на облага ведомствен апартамент, само че времето не стигна на служебния министър, с цел да го уреди. Затова, при второто си назначение за длъжностен министър, една от първите задания на Минеков бе да уреди протежето си с държавна работа.

В министерството настояват, че Трайков желал да върви в Брюксел и упованията са, че Минеков ще сбъдне и тази му фантазия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР