Светослав Терзиев, СегаЕвропейският триумф на Борисов, който за 10 години

...
Светослав Терзиев, СегаЕвропейският триумф на Борисов, който за 10 години
Коментари Харесай

Светослав Терзиев: Европейският триумф на Борисов изглежда завърши.

Светослав Терзиев, " Сега "

Европейският успех на Борисов, който за 10 години мина през три поредни мандата с дребни спирания, наподобява приключи.

Точно 10 години станаха, откогато министър председателят Бойко Борисов се оплаква пред Цветанка Ризова в предаването " На 4 очи ", което тогава вървеше по Нова телевизия: " Нямам другари, по празници си седнал съм в Бояна самичък като куче и виждам футбол ". Днес твърди, че е в Банкя, само че отново може да каже, че седи самичък като куче - даже с повече съображение. Нещо сходно сподели и в " Господарите на ефира " във вторник вечерта. Липсвали му разходките в нощна София.

Европейският успех на Борисов, който за 10 години мина през три поредни мандата с дребни спирания, наподобява приключи. Твърдението е негово: " Не идват нови пари. Един път не идват, повторно няма бюджет на Европейски Съюз ", оплака се той на 22 март пред публицисти в Министерския съвет. Четири дни по-късно, незабавно след виртуалния Европейски съвет на 26 март, добави още по-мрачни тонове в европейската картина: " Аз най-после споделих: Колеги, разболяват се хора, умират хора. Има ли лекарство – няма, има ли ваксина – няма. Има ли вяра – няма. "

Как стана по този начин, че индивидът, който в Европа посрещаха с отворени прегръдки и развързани кесии ( " На тях им ги стопират, на мен ми ги пускат " ), стартира да се усеща зарязан до степен да не вижда вяра?

Вината не е негова, нито на ковид

В новата конюнктура излязоха нескрито национални рефлекси, поради чието превъзмогване от шест десетилетия тече построяването на Европейския съюз. Мнозина към този момент се питат има ли подобен съюз и в случай че е останало нещо, до каква степен е демонтирана неговата структура?

В момента не съществува Шенгенската зона, тъй като се върнаха вътрешните граници. Хора не могат да ги минават свободно поради карантинните ограничения. Продължава придвижването на тирове по така наречен зелени коридори, с цел да се запазят комерсиалните и индустриалните връзки. От услугите са оживели единствено отдалечените, а преливането на капитали е замръзнало, тъй като капиталовият климат е вцепеняващ. Така от четирите свободи, които дефинират физиономията на обединена Европа - свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали, е останала единствено една - придвижването на артикули, и то в понижен размер и с доста трудности.

Европейският съюз се връща към своя прототип - Общия пазар, който бе рудиментарна форма на доста по-амбициозния европейски план. Еврозоната оцелява, само че фискалната взаимност се е изпарила. В сравнние с 2008-2009 година, когато трябваше да бъде спасявана Гърция от дълговата рецесия, както и да бъдат нормализирани Португалия и Ирландия, в този момент не се забелязва  упоритост за групови дейности. Почти не протягат ръка на Италия, чийто министър председател Джузепе Конте изрече на 28 март най-неприятните думи по адрес на съюза: " Европейски Съюз може да изгуби съображение за съществуването си ". Той изрази оскърбление от последния Европейски съвет, когато водачите на 27-те страни се изпокараха и се разделиха след шестчасова видеовръзка без никакво съглашение, в случай че не се брои единодушието им да си дадат пролонгация.

Каква е разликата с рецесията преди 10 години?

Когато се приказва за финанси, значими са числата. Гърция закъса поради дълг от към 300 милиарда евро, а на гърба на Италия тежи дълг от 2,3 трилиона евро (гръцкият плюс още 2000 млрд.). Числото е астрономическо, само че единствено то не е задоволително, с цел да изясни неналичието на взаимност. Предишната рецесия бе чисто финансова и можеше да се преодолее посредством общ финансов стабилизиращ механизъм на еврозоната, какъвто бе основан и продължава да съществува. Всички страни наляха пари в него и поеха спомагателни задължения съгласно каузи си в капитала на Европейската централна банка. Но потреблението му през днешния ден наподобява невероятно, тъй като рецесията не е финансова, а е общоикономическа. Докато преди години няколко страни бяха закъсали, а други им помагаха, тъй като бяха техни кредитори или просто тъй като имаха по-добро финансово здраве и в техен интерес бе да стабилизират еврото, в този момент всички стопански системи закъсват, тъй като индустриалният бранш забавя темповете си и цели браншове отпадат от деен стопански живот. Никъде няма леговище от рецесията и всеки стартира да пресмята с какви запаси разполага и за какъв брой време ще му стигнат.

Джузепе Конте се надява на безплатна помощ, а не на нови заеми въпреки и с преференциални условия от Европейския механизъм за непоклатимост. Испанският министър председател Педро Санчес пръв заприказва за европейски проект " Маршал ", когато на 23 март сподели: " Това е симетрична рецесия, която визира целия Европейски Съюз и на която, затова, не може да бъде отговорено единствено на национално равнище. Трябва да открием европейски отговор ". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хареса метафората, която препраща към следвоенното възобновяване на Европа посредством американския проект " Маршал ", и сподели на 25 март - ден преди злощастната видеосреща на евролидерите,  че " тече подготовка за приемане на тактика със тласъци като проект " Маршал ". Нищо сходно не се случи и терминът се върна в историята, откъдето пристигна.

Евролидерите се препънаха о същия камък,

който съумяха да заобиколят при дълговата рецесия - еврооблигациите. За да не наподобява, че се повтаря нещо отхвърлено, книжата бяха наречени коронаоблигации. Накратко, те са форма за шерване на проблемите на най-закъсалите страни - основно от южния европейски бранш - с страните от Севера, които финансово са по-консервативни и индустриално са по-рентабилни. Те обичат да се дефинират като спестовни страни, което е метод да упрекват " разсипниците ", които им желаят пари. Най-неотстъпчиви съперници на коронаоблигациите са Германия и Нидерландия.

Подновяването на остарял спор в още по-притеснителен миг докара до резултата, който се чу и видя - отправяне на неучтиви думи по адрес на държавни ръководители. На Европейския съвет холандският финансов министър Вопке Хокстра изиска от Еврокомисията да проверява за какво финансите на Испания и други страни от Южна Европа, потърпевши най-тежко от епидемията, са останали без запас, а упорстват за избавителен финансов пакет от всички в Европейски Съюз. Отговорът пристигна от португалския министър председател Антониу Коща: " Такава тирада е отвратителна в границите на Европейския съюз, и това е думата - от-вра-ти-телна. Изказването демонстрира безспорна апатия и eдна повтаряща се подлост, която изцяло подкопава това, което съставлява духът на Европейския съюз, и която е опасност за бъдещето на Европейския съюз “.

В такава отровна среда Борисов не може да се надява,

че нечие сърце ще се трогне от чара му. Затова разпореди на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов да " изчегъртат " (думата е негова) каквото могат от оставащите еврофондове. Събраха се някакви 400-500 млн. евро. В контрабандата не видя никакъв запас, макар че години наред обясняваше финансовите остатъци в бюджета тъкмо с сполучливата си битка с нея. Въпросните остатъци се раздаваха на бърза ръка в края на всяка финансова година.

Сега министър председателят е тъмен и в последно време не загатва нито дума за другояче многочислените си европейски другари. " Слушам такива нелепости - Европа дава по-малко пари. Не, Европа дава по-малко пари от предходния интервал, единственото, което позволява, е на твой риск да вдигаш дълга, да вдигаш недостига, само че по тази причина ще си платиш. Втори път, в случай че искаш да вземеш от европейските пари, стой дадена стратегия и я претрансформирай за битка с ковид ".

И какво излиза - да спрем строителството на автомагистрали, с цел да има какво да ядем? Ако направи подобен завой, ще възобнови полемиката с Българска социалистическа партия за питателните качества на асфалта. Затова избра по-простото решение - да вдигне дълга. България се ускори да търси заеми за 10 милиарда лева, които несъмнено, ще легнат върху идващото потомство, тъй като надали това държавно управление се готви да ги заплати до края на мандата си.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР