Светослав Глосов © Мария Съботинова Четвъртък бе неспокоен и тревожен

...
Светослав Глосов © Мария Съботинова Четвъртък бе неспокоен и тревожен
Коментари Харесай

Вечерни новини: Шефове от АПИ са обвиняеми за катастрофата край Своге, да си журналист в България е опасно

Светослав Глосов

© Мария Съботинова Четвъртък бе разтревожен и обезпокоителен откъм вести ден. В желанието си да заличи негативите, насъбрани през последните дни след произнасянето на съда по делото " Иванчева ", прокуратурата още веднъж създаде заглавия. Сутринта зам. основният прокурор Иван Гешев откри с новината за акция против телефонни измамници в Горнооряховско в съдействие с румънските служби. По обед тематиката бе захлупена от новината за нови 7 упрекнати за миналогодишната трагична злополука на рейс край Своге, измежду които са и двама някогашни шефове на АПИ - Дончо Атанасов и Светослав Глосов. И от елементи от прокуратурата за къщата за посетители и досегашния зам.-министър Александър Манолев, който е имал земята, дал е пари назаем за построяването й, представлявал я е пред фонд " Земеделие " и най-после косвено я е надзиравал през държавния орган.

Международната организация " Репортери без граници " разгласи, че в България е рисково за публицисти, които са атакувани и от проведената престъпност, и от управляващите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Отново лекари стачкуват за почтено възнаграждение - този път педиатри от профилираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София.

И в случай че отрицателните вести ви идват допълнително, може да се разсеете с забавно четиво за това по какъв начин в Йемен заподозряха български лешояд в шпионаж.

НАЙ-ВАЖНОТО

Прокуратурата упрекна някогашния началник на АПИ Светослав Глосов и още шестима за злополуката край Своге

Общо осем станаха обвинените за тежката злополука край Своге на 25 август м.г., при която починаха 20 души, а 8 бяха съществено ранени. До момента обвинен бе единствено водачът на рейса, в който са пътували потърпевшите. В сряда прокуратурата повдигна обвинявания и на още 7 души, измежду които Светослав Глосов, който по това време е ръководител на управителния съвет (УС) на АПИ, и Дончо Атанасов, който и до момента е член на УС. Сред обвинените са и директорката на дирекцията в организацията, отговаряща за ръководство на планове, финансирани с кредитни вложения, началникът на асфалтова база " Костинброд ", техническият началник на ремонта, строителен инженер от надзора и изпълнителният шеф на компания " Трейс София ", която е осъществявала ремонта - инж. Бисер Иванов.

Атанасов и Глосов са упрекнати за длъжностно закононарушение, при което не са изпълнили служебните си отговорности за да набират полза за " Трейс Своге ", като му спестят осъществяването на ремонт за премахване на установени недостатъци. Останалите петима дружно с водача на рейса са упрекнати за транспортни закононарушения, осъществени при без значение съпричиняване.

" Репортери без граници ": Да си публицист в България към този момент е рисково

България остава на 111-о място от общо 180 страни по независимост на медиите – най-ниското в Европейски Съюз и на Балканите. Това демонстрира годишният отчет " Индекс на независимост на пресата " на " Репортери без граници ". Точно преди нас са Ангола и Етиопия, която тази година се придвижи с 40 места напред и към този момент е на 110-о място. Косово ни изпреварва с 40 позиции. Непосредствено след България се подреждат Мали, Никарагуа, Боливия и Габон.

Страната ни е подложена на критика за ендемичната си корупция и неефективността на правосъдната си система. Българските публицисти са цели на проведената престъпност и на управляващите, които способстват насилието против тях, вместо да ги пазят, е посочено в отчета. " Корупцията и съюзяването сред медии, политици и олигарси в България са всеобщо публикувани и най-яркото олицетворение е Делян Пеевски (...). Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при цялостна неяснота и резултатът е, че са подкупвани получателите да не подлагат на критика управляващите или напълно да се въздържат от отразяване на избрани проблематични сюжети. В същото време се усили натискът на правораздавателните органи върху самостоятелни медии като групата " Икономедиа ". Заплахите против кореспонденти набъбнаха през последните месеци до степен, че да си публицист в България към този момент е рисково ", заключават " Репортери без граници ".

ВиК - Бургас, изиска близо половин милиард за водна инфраструктура

Бургас изиска от оперативна стратегия " Околна среда " рекордната сума от близо половин милиард (420 млн. лева) за водна инфраструктура. Парите обаче няма да отидат за замяна на рискови тръби, а за построяването на две нови пречиствателни станции - Карнобат и Свети Влас, както и за реорганизация на четири пречиствателни станции за отпадни води в Бургас, Лозенец, Обзор и Царево.

България има задължения към Европейски Съюз за пречиствателните си станции за отпадни води, само че особено в Бургас предпочитана е подмяната на етернитовите тръби. Повече от половината от тръбите по Южното Черноморие са от етернит, който е азбестов материал, т.е. канцерогенен и неразрешен за потребление в Европейски Съюз.

Германия намали прогнозата си за напредък през 2019 година до малко над нулата

В сряда немското държавно управление намали на половина прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул през тази година – от 1% до едвам 0.5%. Преди това при започване на годината кабинетът на канцлера Ангела Меркел намали упованията си от 1.8% на 1%. Новата прогноза е под тази на водещите стопански институти в страната.

Според министъра на стопанската система Алтмайер главната причина зад преразглеждането на прогнозата е охлаждането на международната стопанска система, както и познатите външни фактори – Brexit и напрежението в интернационалните търговски връзки, които имат директен резултат върху немския експорт. Новината за най-голямата европейска стопанска система и главен пазар за българския експорт може и да не се окаже толкоз неприятна, в случай че се осъществен прогнозите за идващите години, а точно - за ускорение на растежа в Германия и по-положителни настроения като цяло.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Надежда Чипева
" На всички е ясно, че в " Автомобилна администрация " корупция има... Виждате, че неизбежно се подхващат дейности против лица, за които са открити сходни дейности... Но това е било, това е и това ще продължава. "

Министърът на превоза Росен Желязков пред бТВ, който не даде огромни очаквания за решение на казуса.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Колко са транспарантни институциите в България


Програма " Достъп до информация " ще показа в петък резултатите от годишното си изследване на интернет страниците на 564 институции в системата на изпълнителната власт, така наречен Рейтинг на дейната бистрота, извършено в интервала 22 февруари – 12 април.

Проучването дава отговор на въпросите по какъв начин институциите извършват отговорностите си за издание на информация онлайн, има ли институции, които към момента нямат секция " Достъп до информация ", усъвършенстват ли се финансовата и бюджетната бистрота, по какъв начин се дава отговор на електронни заявки за достъп до информация и други

Комикът Володимир Зеленский съвсем несъмнено ще завоюва президентските избори в Украйна

Комедийният артист и претендент за президент на Украйна Володимир Зеленский води безапелационно в социологическите изследвания преди балотажа на изборите в неделя. Според проучванията той ще получи 72% от гласовете, а малко над 25% ще гласоподават за сегашния държавен глава Петро Порошенко. Зеленский обаче има връзки с един от най-богатите олигарси в страната - Игор Коломойски, което подкопава имиджа му на бунтовник против авторитетните корумпирани елити. В петък двамата претенденти би трябвало да проведат избирателен спор на стадион " Олимпийски " в Киев.

От своя страна три дни преди изборите Русия разгласи, че от 1 юни стопира износа на нефт и петролни артикули, в това число бензин, за Украйна. Тази седмица съветски медии писаха и че Кремъл готви и друга мярка - опростяване на процедурите за придобиване на съветско поданство от поданици на непризнатите " национални републики " в Донецк и Луганск.

Чешката полиция предложи министър председателят Бабиш да бъде упрекнат за хипотетична машинация с евросредства

Чешката полиция предлага да бъдат повдигнати обвинявания на премиера Андрей Бабиш за присъединяване в хипотетична машинация за 2 млн. $, включваща дотации от Европейския съюз. Чака се решението на прокуратурата, която би трябвало да реши дали има задоволително данни, с цел да притегли премиера към отговорност.

Случаят е обвързван с плантация, получила евросубсидии, откакто собствеността ѝ била трансферирана от притежавания от Бабиш конгломерат " Агроферт " на родственици на премиера. " Агроферт " не е имал право на такива дотации, които са били предопределени за дребни и междинни предприятия. По-късно " Агроферт " си върнал собствеността върху фермата.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

НАСА откри най-древната молекула във Вселената


[NASA.gov]
Учени от НАСА оповестиха, че са разкрили в космоса най-древния вид молекула във вселената. Благодарение на летящата обсерватория " София " американската галактическа организация е открила съществуването на хелиев хидрид в останките на звезда в Млечния път - на към 3000 светлинни години в съзвездието Лебед.

Предполага се, че молекулата се е образувала към 100 хиляди години след Големия гърмеж. Първоначално, когато вселената е била още доста млада, са съществували единствено няколко типа атоми. Когато хелиев атом споделил електроните си с водородно ядро, се образувал хелиев хидрид. Смята се, че това е първото химическо съединяване, което е станало след охлаждането след Големия гърмеж.

Досега се знаеше, че молекулата участва в някои елементи на актуалната галактика, само че в никакъв случай не е била засичана в открития космос.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Иво Христов към този момент не е шеф на кабинета на президента Румен Радев. Той беше освободен от президента, а в известието е употребена формулировката " по негова молба ". Христов остава ръководител на Стратегическия съвет към президента. В неделя някогашният към този момент шеф на кабинета беше подложен на четвърто място в листата на Българска социалистическа партия за евровота, което към този миг му подсигурява мандат в Европейския парламент.

В София ще има фермерски пазар " Оборище " всеки месец до края на годината. Решението е на Столичния общински съвет от четвъртък. Зам.-председателят му Николай Стойнев (ГЕРБ) разяснява, че " това е не просто търговия, а културно-социално събитие, туристическа атракция и ежедневна нужда! ".

Лекарите от профилираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София стачкуваха за почтено възнаграждение, отпадане на лимитите, с цел да могат да одобряват и лекуват болните деца умерено, и направената от тях работа да се заплаща от здравната каса. Настояват и за специфичен статут за болничното заведение, който да разреши по-сериозна поддръжка от страната. Въпреки че са имали диалог със здравния министър Кирил Ананиев, те обясниха, че за момента не са склонни да разчитат единствено на обещания.

Фейсбук " без да желае " е получил контактите от електронните пощи на 1.5 милиона консуматори. Това е станало без тяхното единодушие или познание. В момента данните се изтриват, настояват от компанията. Събирането на данни е станало от май 2016 година от хора, които са били нови в обществената мрежа.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Български лешояд е обвинен за шпионаж от бойци в Йемен


Фотограф: Юлия Лазарова
Въоръжени бойци в Йемен, контролиращи град Таиз, са заподозрели в шпионаж и са заловили белоглав лешояд на име Нелсън. Той е бил с пръстен от България, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки английския вестник The Times

Европейски организации за отбрана на животните приканват за освобождението му, само че лешоядът е към момента в плен. Нелсън е бил заселен в България с помощта на Фонда за дивата природа и фауна, откъдето са го пуснали в страната, откакто е импортиран от Испания. По време на годишната миграция на птиците той се е отклонил от пътя, прелетял е над Турция и над огромна част от Арабския полуостров и е бил хванат в Южен Йемен.

Проправителствените бойци са помислили, че джипиесът на крайници му е шпионско устройство, а пръстенът - миникамера, и че птицата е пратена от шиитската формация " Хуси ", поддържана от Иран. Пръстенът му е махнат. С Емилиан Стойнов от Фонда за дивата природа и фауна са се свързали бойците, които се обадили на телефона, изписан на пръстена. Природозащитниците се борят за освобождението на Нелсън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР