Светослав Гаврийски © Георги Кожухаров Още по темата Изборът на

...
Светослав Гаврийски © Георги Кожухаров Още по темата Изборът на
Коментари Харесай

Светослав Гаврийски напуска банковия сектор

Светослав Гаврийски

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Изборът на Командира

Кандидатурата на Светослав Гаврийски е трети опит банкер да стане кмет на София
15 окт 2005 Една от най-авторитетните фигури в българските банкови среди – Светослав Гаврийски, който сега е основен изпълнителен шеф на " Алианц банк България ", се отдръпва от дейна активност от началото на идната година. На негово място в управителния съвет на финансовата институция влиза Александър Проценко. От 1 януари 2018 година той ще поеме и оперативното управление на " Алианц България холдинг ", като ще е ръководител на изпълнителния комитет на компанията и ще управлява управителните органи на сдруженията от групата.

Гаврийски беше шеф на Българската национална банка в интервала юни 1997 година - октомври 2003 година Кариерата му обаче стартира в Министерството на финансите, където при започване на 90-те е зам.-министър, а по-късно, през 1995-1997 година – първи зам.-министър. В този интервал той първо води договарянията с кредиторите от Парижкия клуб, а след това е и част от групата за договаряния с Лондонския клуб, като е значима част от процеса на въвеждането и поддържането на валутния ръб, в това число и като финансов министър по време на служебното държавно управление на Стефан Софиянски.

След приключването на мандата му отпред на Българска народна банка през 2003 година тогавашните ръководещи Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи избраха да назначат нов гуверньор, излъчен от личните им редици, и избраха Иван Искров за поста. Две години по-късно Гаврийски взе участие в локалните избори в София като претендент на " Демократи за мощна България ", само че остана трети на първия тур. След изборите финансистът пое ръководството на ТБ " Алианц България ", отпред на която е досега.

Наследникът му в управителния съвет на кредитната институция Александър Проценко работи за немския осигурителен тръст Allianz от 2011 година, като от 2015 година е основен финансов шеф на холдинговото сдружение за Централна и Източна Европа Allianz CEE.

От 2018 година към екипа на " Алианц България " като член на изпълнителния комитет и основен шеф " Подписваческа активност " ще се причисли и Йоанис Коцианос. Той работи за немската група от 2008 година, като сега е основен финансов шеф, основен шеф риск и началник " Управление на вложенията " на Allianz Hellas (Гърция). Коцианос наследява на поста Орлин Пенев, който остава изпълнителен шеф на ЗАД " Енергия ", оповестяват от българския холдинг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР