Светофарната уредба на Пловдив, изпълнена по проект Модернизация и развитие

...
Светофарната уредба на Пловдив, изпълнена по проект Модернизация и развитие
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Светофарите в града не са интелигентни

Светофарната уредба на Пловдив, изпълнена по план " Модернизация и развиване на резистентен градски превоз на Пловдив ", никога не е " умна " - тя повече затруднява трафика, в сравнение с да го улеснява, съобщи на конференция в Пловдив депутатът от НФСБ Славчо Атанасов.

Той подсети, че концепцията за въвеждане на умна система за ръководство на трафика в Пловдив бе стартирана по време на неговия мандат като кмет на общината (2007-2011 г.), като тогава са подадени и документите за реализация на плана. Изпълнението обаче - от провеждането на публичната поръчка до реализацията на трите детайла на плана за " интелигентните светофари ", " велоалеите " и " въвеждането на електронна система за таксуване на рейсовете " се извърши от настоящия пловдивски кмет Иван Тотев.

" Очакванията на всички пловдивчани бяха въвеждането в приложимост на интелигентните светофари да докара до доста облекчение на трафика в Пловдив. Но година след започването на работата на тази уредба това не се получи и резултати няма. Напротив - новите интелигентни светофари доста затрудниха придвижването в Пловдив и на доста кръстовища от затруднено трансфораха придвижването в невероятно ", заключи националният представител.

Славчо Атанасов съобщи, че заради тези обстоятелства и многочислените сигнали общинските съветници от НФСБ ще внесат в Съвета запитване. В него има 4 въпроса, за които се чакат съответни отговори.

1. Вярно ли е, че след изхарчените 44 милиона лв. за реализация на интелигентно ръководство на трафика няма инсталирани камери, които да регистрират трафика и да подават сигнал към системата в по-голямата част от регионите на Пловдив?
2. Доколко е умна системата за ръководство на трафика в случай, че секундите за прекосяване на " зелена вълна " или за изчакване на алена светлина са едни и същи през цялото денонощие, без да регистрират натовареността на придвижването?
3. Поради какви аргументи прокламираното ръчно ръководство на светофарите, което беше съществено рекламирано преди въвеждането на системата не е налично на никое място в Пловдив и не разрешава изтеглянето на колони от коли в пиковите часове.
4. Защо на нито един бул. в Пловдив не съществува " зелена вълна " за основаването, на която бе написан в действителност тъй наречените транспортен план на Пловдив?

Общинският консултант Слави Георгиев даде образци за затрудненото придвижване по Пещерско и Цариградско шосе. Те са показателни за некачествената услуга, която се дава от Центъра за ръководство на трафика. На множеството булеварди в Пловдив светофарите основават тапи, вместо да отпушват придвижването... Получава се изкуствено генериране на трафик, което основава доста замърсен въздух и предпоставки за пътно-транспортни катастрофи.

Георгиев изрече опасенията си, че е закупена допустимо най-евтината система за ръководство на светофарите. Защото, в случай че една система за светофари е умна, тя би трябвало да отработва трафика на съответния светофар. А сега системата разчита на механичното въвеждане на данните. Тя не е динамична и не регистрира другата активност в трафика през денонощието, а е статична през всичките 24 часа.

Според общинския консултант от НФСБ Костадин Гаров модулната система от кръстовища в община Пловдив по уличната мрежа е подобаваща за въвеждането на " зелена вълна ", която е трябвало да бъде реалност още през 2015 година За новооткритата част на бул. " Васил Априлов " има редица недоволства, че това не е по този начин.

Според Гаров въвеждането на " зелена вълна " ще донесе редица изгоди от осъществения план. Ще се спести време, а също и пари с по-малкия разход на гориво, въглеродните излъчвания във въздуха ще намалеят до 30%. При въвеждане на " зелени коридори " за спешна помощ и за пожарна напредването им ще става с 30 % по-бързо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР