Светло бъдеще пред българите, живеещи в Западна България, очерта Еврохолд

...
Светло бъдеще пред българите, живеещи в Западна България, очерта Еврохолд
Коментари Харесай

"Новият" ЧЕЗ няма да иска поскъпване на тока

Светло бъдеще пред българите, живеещи в Западна България, очерта " Еврохолд " - претендентът, който стигна до финалната права в договорката за активите на ЧЕЗ у нас. На специфичен брифинг от компанията обрисуваха желанията си за развитието на ЕРП-то у нас, когато договорката бъде финализирана. В момента застрахователното сдружение е в напреднала фаза за придобиването на чешката компания. Документите за покупката се преглеждат от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да се произнесе в 25-дневен период. Стойността на договорката е 335 млн. евро, като тя би трябвало да бъде утвърдена и от енергийния регулатор.

От кандидат-купувача са оптимисти и се надяват всичко да приключи допустимо най-скоро. В противоположен случай това би било " национално изменничество ". " Еврохолд " няма различен енергиен бизнес - с изключение на електромера ми у дома, тъй че не може да има централизация ", съобщи ръководителят на Надзорния съвет на сдружението Асен Христов. Той добави, че в случай че договорката бъде блокирана, ще последват каузи.

Компанията е вторият кандидат-купувач на ЧЕЗ, откакто преди този момент пропадна договорката с " Инерком " на Гинка Върбакова. Наскоро от чешкото сдружение оповестиха, че в случай че и този път инвестицията не бъде утвърдена, те ще останат още 5 години у нас. " ЧЕЗ не са размислили, просто предизвестяват, че трети опит няма да има ", разяснява Асен Христов.

" Чрез вложения в нови технологии ще задържим цената на тока и даже е допустимо тя да бъде понижена ", съобщи той часове по-рано пред Би Ти Ви. По думите му инвестициите ще оказват помощ за понижаване на загубите - софтуерните и от обири. Планирана е капиталова стратегия от над 270 млн. лева за сегашния регулаторен интервал до 2020 година, и над 260 млн. лева за идващия, обясниха от " Еврохолд ".

Колегата му Георги Миков от новосъздадения енергиен ръб на холдинга обаче предвижда, че все пак цените ще вървят нагоре. " Ток ще има, само че ще нараства по справедливи аргументи, които не зависят от България и от нашата енергетика ", съобщи по БНР той. Миков приказва за условията за понижаване на нездравословните излъчвания, които българските въглищни централи не могат да изпълнят.  " Нашите централи към този момент са изправени пред пагубни резултати единствено със заплащането на излъчванията. Това значи, че цената на електрическата енергия ще се покачва поради генерацията, не поради дейностите на дистрибуцията, преносния оператор и всички съпътстващи останали действия ", изясни той.

От холдинга плануват понижаване на загубите на ток и понижаване на честотата на спешните спирания. Предвижда се и разширението на системите за дистанционно управление и отчитане на електромерите.  " Когато има повреда, е доста значимо хората да знаят не само че сдружението е наясно с казуса, само че и какъв брой тъкмо ще продължи спирането на тока ", изясни Дан Каталин Станку от енергийния ръб на компанията. Идеята е при положение на повреда потребителите да получават малко известие с информация какъв брой време ще продължи и по кое време ще бъде отстранена.

 

НАМЕК

Според Асен Христов от изгода за България ще бъде български вложител да купи " ЧЕЗ България ". Той отхвърли да се употребява с политически подкрепи. " Има структури и отвън България, които се стремят да попречат на тази договорка. Защо смятате, че в целия свят няма хора, които са срещу националните ни ползи? Въпросът е дали в България има задоволително предатели, които да ги поддържат. Винаги има персонален интерес ", сподели Христов в отговор на въпрос от кои среди са те. Христов посочи, че в последните няколко месеца против " Еврохолд " се водела акция и имало опити сдружението да се дискредитира, само че след това станало ясно, че няма никакви свързаности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР