Светлинното и шумовото замърсяване са съизмерими с това от мръсния

...
Светлинното и шумовото замърсяване са съизмерими с това от мръсния
Коментари Харесай

30% от жителите на планетата никога не са виждали звездите

Светлинното и шумовото замърсяване са съизмерими с това от мръсния въздух

Когато приказваме за замърсяване в градската среда, в съзнанието ни първо изплуват картини на цялостни контейнери за боклук, веещи се найлонови торбички по клоните на дърветата и запрашен въздух.

Освен боклука, който хората сами създават, фините прахови частици във въздуха и изгорелите газове от колите обаче има още два типа градско замърсяване - светлинното и шумово.

Вероятно сте забелязали, че през лятото, без значение кога от нощта, се чуват пеещи птици. Причината за това е мощното светлинно замърсяване. Пойните птици посрещат и изпращат слънцето с чуруликане. Силното улично осветяване, мигащите билбордове и светещите прозорци от гъсто разположените здания карат

птиците да бъркат по кое време

е ден и по кое време е нощ

Вина за това има светлинното замърсяване.

То скрива нощното небе. Затова живеещите в центъра на огромните градове в никакъв случай не са виждали звезди през нощта. Изследвания на университета в Колорадо демонстрират, че 30% от жителите на планетата са напълно лишени от опцията да видят Млечния път. Най-засегнатите са европейците и северноамериканците, като казусът е присъщ за над 90% от популацията на Съединени американски щати и Европа.

През 1994 година земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер разклаща Лос Анджелис. Часът е 4,30 ч. Токът стопира и всички излизат на открито в тъмното. Тогава виждат необичайно събитие на небето. Заваляват сигнали до незабавния телефон 911 за зарево с голям брой светлини в небето. Всички считат, че това е НЛО и им следва първа среща с извънземни. Паниката тогава овладяват астрономите от лосанджелиската обсерватория “Грифит ”. Оказва се, че

това, което всички

виждат, не са

извънземни, а

Млечният път

“В Лос Анджелис хората не виждат повече от няколко десетки звезди на небето. В България в огромните градове могат да се видят не повече от 50 звезди. Най-ярките съзвездия са Голямата и Малката мечка и Орион, а отвън градската среда могат да се видят 2000-3000 звезди ”, споделя астрономът от Роженската обсерватория Венцислав Димитров.

Светлинното замърсяване мощно пречи на хората, които работят това – да набюдават звездите. Изкуствените светлини, които озаряват нощното небе, пречат на обсерваториите да правят научните си наблюдения.

“България е едно мрачно място в Европа, а Смолян е едно от най-тъмните места в България. Определено Роженската обсерватория е на положително място, а в последните години регионът става все по-тъмен. Много хора се изнесоха към други градове ”, споделя шефът на Роженската обсерватория доктор Никола Петров. Той работи и живее в Рожен от над 21 години и счита, че българските астрономи в най-голямата ни обсерватория за момента имат положителни условия за работа.

“Има обсерватории от Западна Европа и Съединени американски щати, които са престанали да вършат огромни проучвания точно поради светлинното замърсяване ”, твърди доктор Петров и прибавя, че в последните години се

строят огромни

телескопи в региони

доста надалеч от

обитаеми места

Разположени са главно на Канарските острови и Хаваите, а най-големите и съвременни телескопи се намират в пустинните земи на Чили.

Класацията на десетте най-силно светлинно нечисти града в света води Токио, следват Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Мадрид. Седмата позиция е за Атина, следват Пекин, Лас Вегас, десети е Хонконг.

“Не е нужно да съм експерт, с цел да кажа кои са най-светлинно нечистите градове в България. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас ”, отбелязва доктор Никола Петров. София се намира на 100 км, а Пловдив - на 60 км от Рожен, и макар огромните дистанции астрономите в най-голямата българска обсерватория виждат светлинните куполи над тези два града.

“В последните години Пловдив и Асеновград стартират мощно да осветяват хоризонта ”, прецизира доктор Петров. Той обаче прибавя, че към този момент това не пречи на научните наблюдения.

Пряк риск за здравето на човек обаче оказва шумовото замърсяване. Европейската организация по околната среда заяви преди няколко месеца, че 100 милиона европейци са наранени от нездравословните му равнища. Прагът на звук, натрапен от Европейски Съюз от 55 децибела за дневна експозиция и 50 - за нощна, се провокира главно от трафика.

Шумовото замърсяване продължава да е главен проблем в Европа и съгласно Световната здравна организация е вторият най-сериозен след замърсяването на въздуха. Човешкото ухо възприема шума и по време на сън.

Всяка година в европейските градове се губят сред 1 и 1,6 милиона години живот в положително здраве заради транспортен звук. Той е съществена причина за нарушаванията на съня.

Доказана е и връзката с исхемичната болест на сърцето и високото кръвно налягане.

Според данни на СЗО шумът способства за

риска от произшествия

и усложнения

при решение

на умствени задания

Степента на чистия риск от увреждане на човешкото здраве под въздействието на шума е трудноустановима. Обикновено този фактор работи в композиция с други - химични, физични, биологични, психически и свързани с метода на живот.

Силният звук визира освен слуха, а и централната и вегетативната нервна система. Хората стават неспокойни, раздразнителни, неработоспособни, постоянно имат главоболие и световъртеж, страдат от бодърствуване. Резките и неочаквани шумове покачват кръвното налягане, само че по този начин работят и продължителния непрекъснат звук.

Установено е, че високите честоти и импулсният звук с пикове и затихвнания са по-опасни.

При децата, изключително в началния курс, шумът може да повлияе на способността им за четене и писане. В класовете, в които има по-високи равнища, учениците демонстрират доста по-слаби резултати от останалите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР