Светлините на прожекторите ще бъдат насочени в понеделник към унгарския

...
Светлините на прожекторите ще бъдат насочени в понеделник към унгарския
Коментари Харесай

Унгария на Орбан: от разрушаването на една стена до издигането на друга

Светлините на прожекторите ще бъдат ориентирани в понеделник към унгарския министър председател Виктор Орбан по случай честването на 30-ата годишнина от разрушаването на Желязната завеса - събитие, контрастиращо с усърдието, с което той издига нови стени по границите на страната си.

На 19 август в Шопрон - градче, граничещо с Австрия, е проведена публична възпоменателна демонстрация, отдадена на " паневропейския пикник ", състоял се там през 1989 година Това основно събитие беляза първото пропукване в стената, разделяща Европа на два блока след Втората международна война, и разрешило тогава на близо 600 източногерманци да избягат през Унгария.

Същата година, сега, когато комунистическите режими в Източна Европа рухваха, Виктор Орбан - по това време млад политически опозиционер, стана доста прочут с въздействащата си тирада пред голяма навалица в Будапеща, в която той настоя руските войски да изоставен страната му.

Макар неговите критици да считат, че ролята му в събитията от онази година след това е била пресилена, апелът му за " гражданска народна власт " получи мощен отзив.

Кулминацията на почналия тогава развой на отваряне на граници настъпи през 2004 година, когато Унгария и няколко прилежащи ѝ страни влязоха в Европейския съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР