Светлината от телевизора през тъмната част от денонощието не само

...
Светлината от телевизора през тъмната част от денонощието не само
Коментари Харесай

Дебелеете? Изключвайте телевизора

Светлината от тв приемника през тъмната част от денонощието освен нарушава режима на съня, а води и до затлъстяване, твърди ново проучване, оповестено в сп. JAMA Internal Medicine. Мъждукащият екран, несъмнено, не може да натрупа килограми, само че съгласно създателите на публикацията съществува директна връзка сред осветлението нощно време и " нездравословното наддаване на тегло ".

В проучването, траяло 6 години, са взели участие 44 000 дами на възраст сред 35 и 74 години, като учените са опитали с разнообразни източници на светлина - от тв приемника, от нощната лампа, от улицата и прилежащите стаи. Анализът на данните е посочил, че дамите, които спят на светнато или на включен тв приемник в помещението, са напълнели с 5 и повече кг със 17% по-често, в сравнение с тези в " тъмната " контролна група.

Светлината през нощта може да повлияе на тежестта по няколко метода. На първо място тя нарушава синтеза на хормони, субстанции, които дават отговор за апетита, и метаболизма като цяло. Влошеният сън може да докара и до по-слаба физическа интензивност поради възприятието за отмалялост и изнемощялост, а хората са склонни да компенсират сходни положения с похапване на сладко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР