Светлината, идваща от звезда, орбитираща около масивната черна дупка в

...
Светлината, идваща от звезда, орбитираща около масивната черна дупка в
Коментари Харесай

Звезда, орбитираща около масивна черна дупка, подкрепи теорията на Айнщайн

Светлината, идваща от звезда, орбитираща към солидната черна дупка в центъра на галактиката ни, обезпечи ново доказателство в поддръжка на Общата доктрина на относителността на Албърт Айнщайн, оповестиха Ройтерс и ДПА.

Звездата SO-2 е с маса към 10 пъти по-голяма от Слънцето. Учените са я изследвали по 16-годишната й елиптична орбита към свръхмасивната черна дупка Стрелец А в центъра на Млечния път на 26 000 светлинни години от Земята. Те откриха, че държанието на светлината от звездата, до момента в който се е изплъзвала от рисковото гравитационно привличане на черната дупка с маса четири милиона пъти колкото на Слънцето, подхожда на плануваното от Айнщайн.
„ Айнщайн е прав, най-малко към този момент ", сподели Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Университета на Калифорния в Лос Анджелис, която е един от ръководителите на проучването.

Преплитането на пространството и времето покрай черната дупка дава отговор на теорията на Айнщайн, до момента в който законът за всеобщото привличане на Нютон не би могъл да го изясни.

„ Дълго време Нютон дава най-хубавото изложение на гравитацията, само че то стартира да се изтърква по краищата ", сподели Гез и добавя: „ Айнщайн обезпечава по-пълна доктрина. Днес виждаме, че и теорията на Айнщайн стартира да се изтърква по краищата ". Затова след време ще е нужна по-пълна доктрина на гравитацията.
Общата доктрина на относителността „ демонстрира накърнимост ", тъй като не изяснява изцяло какво се случва с гравитацията вътре в черната дупка.

Учените са работили с обсерваторията Кек на Хавай. Те са употребявали резултата гравитационно алено изместване. Според теорията на Айнщайн дължината на вълните на електромагнитната радиация, в това число и на светлината, се удължава при избягването на гравитацията от солиден галактически обект като черна дупка. Фотоните изразходват сила освен това измъкване, само че постоянно се движат със скоростта на светлината.

Това значи, че изгубената сила се демонстрира посредством смяна на електромагнитната периодичност, а не със закъснение на скоростта. Резултатът е изместване към алено в електромагнитния набор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР