Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден,

...
Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден,
Коментари Харесай

Светли петък е! Имен ден празнуват...

Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден , в който се благославя свети деятел Петър.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Седмият ден се назовава Томина неделя. Тази седмица е наситена и с момински празници.

На светли петък се отбелязва и празникът Живоприемни източник или по-точно Пресвета Богородица - Живоприемни източник. Свързан е с „ обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се назовава „ Живоприемен източник “, или още „ Балъклъ “.

Така е записано при започване на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория , обвързвана с знамение, осъществено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до през днешния ден построеният през 1833-1835 година храм „ Живоприемен източник “.

Ето какво споделя синаксара на празника:

„ Преди още да възлезе на императорския трон, бъдещият василевс Лъв I, именуван Макелий, разхождайки се по това място, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му откри вода, с цел да утоли жаждата, която изпитвал, и той „ навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се наскърбен “. Тогава чул женски глас: „ Не трябваше, Лъве, толкоз да се трудиш да търсиш вода, тъй като водата е наоколо “. Ободрен от гласа, Лъв възобновил търсенето, само че то и в този момент било безуспешно. И още веднъж се чул гласът: „ Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и незабавно ще познаеш коя съм, тъй като от дълго време съм на това място. “

Така и станало. Изпълнило се освен чудното проглеждане на слепеца, само че не след дълго време Лъв станал и император.

Имен ден честват: Жива, Живка, Живко, Зоя.

 свещ черква празник iStock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР