Светла Петрова - дългогодишна телевизионна журналистка, която от доста време

...
Светла Петрова - дългогодишна телевизионна журналистка, която от доста време
Коментари Харесай

Робите създават диктаторите

Светла Петрова - дългогодишна телевизионна журналистка, която от много време липсва в ефира поради недостига на самостоятелни медии по личните й думи, дава отговор на въпроси за " плана Борисов " в изявление за уеб страницата liberta.bg. " Дневник " разгласява част от отговорите й със единодушието на редакцията.

Самият проект - да отгледаш, да профилираш, да шлифоваш подобен човек и да го сложиш отпред на страната, е извънредно низък и подъл, даже злокобен бих споделила. Защото той се заиграва с

най-отблъскващите черти на националния ни темперамент - страхливостта и продажността.

Преди няколко години в едно предаване попитах Копринка Червенкова, мисля беше, по какъв начин си изяснява обстоятелството, че от толкоз министър-председатели на прехода нито един не можа да повтори мандата си като се изключи Борисов, който го и потрети. При това приказваме за хора надалеч по-подготвени, образовани, с класа и осведоменост в политиката. Нейният отговор гласеше: " Ами явно културата на премиера е изцяло хармонична на културата на народа ". Цитирам по памет, изразът й може би бе по-изискан, само че подобен беше смисълът му. Това съставлява някакво пояснение за дългогодишния престой на Борисов във властта. В последна сметка казусът е манталитетен.

Авторите на замисъла доста тъкмо са решили, че

народът ни напълно не е надживял тоталитарния си инстикт,

че обича тодорживковщината, обича политическия бабаитлък, който минава за мощна ръка. Но, в действителност, силата на тази властова ръка се състои най-много в това, че по фелдфебелско-милиционерски метод се разправя с съперниците си.

Или се купуват тези, които се продават, или се преследват непримиримите. Свидетели сме на безчет морални лупинги, осъществени от предходни гневни критици на ГЕРБ и Борисов, които ненадейно се преобразиха в техни горещи апологети. В множеството случаи това са умни, интелигентни, начетени персони, които доста ясно си дават сметка за същината на този режим, само че изцяло умишлено му станаха юристи от елементарна лакомия или тъй като са изнудвани, заплашвани с нещо. Това интелигентско изменничество повлия деморализиращо на цялото общество. Другите, които не се продадоха, които останаха правилни на демократичната концепция, на съвестта и правилата си, бяха и са преследвани, уволнявани,тормозени по всевъзможен метод.

Някои са подложени безусловно на принуда -

пред очите ни е образецът с Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които с твърда поредност ровят в безобразията на тази власт.

Не самотата на културния човек зарежда диктатурата, а робската душeвност и нрав на масата от хора. Изобщо, робите основават диктаторите.

Когато иззобилстват в близост балканските персонажи с рабски души и нрав, подготвени да слушкат, с цел да папкат, тогава какво остава на културния човек, с изключение на да се затвори в самотата си? И какъв е изборът му? Как да тръгне да се съпротивлява, като това става през медиите, а няма медии? Как да въздействаш на всеобщото схващане и да събереш хора по улиците?

Неслучайно ефирът усърдно бе разчистен от публицисти с самостоятелност и позиция,

които се стараеха да осведомят пълноценно хората, само че и да им дадат някаква вяра, някаква вероятност. Е, за скритите сценаристи на прехода пък беше значимо да я няма обективната информация, да я няма вярата, с цел да може публиката безпроблемно да се манипулира. В едно незряло и комплицирано общество, в което главната полезност са парите, това не е мъчно. Но бъдещето принадлежи на младите и те ще живеят в подобен свят, какъвто сами си създадат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР