Светията е роден в Патра, днешна Гърция, през І век

...
Светията е роден в Патра, днешна Гърция, през І век
Коментари Харесай

Никулден е! Варна посреща празника с военен ритуал и молебен за здраве


Светията е роден в Патра, днешна Гърция, през І век след Христа. Смятан е за настойник на морските пътешественици, а също по този начин и на бедните. Умира през 142 година в гр. Мир. През 1087 година мощите на Св. Никола̀й са пренесени в Бари, Италия, където се намират и в този момент, съхранявани в преднамерено издигната отдадена на светеца базилика. По случай празника ще бъдат отслужени литургии във всички храмове в България.

Празничният обред във Варна ще стартира в 11.00 часа пред православния храм " Св. Николай Чудотворец ", където ще се организира боен обред и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – покровител на моряци и риболовци.

След приключването на ритуала ще бъде раздаден рибен курбан на жителите и гостите на град Варна, подготвен в походна кухня от готвачи от Военноморските сили.

На 6 декември в Морската вертолетна авиобаза " Чайка " от 14.00 часа ще се състои гала за тържественото приемане на вертолет AS 365N3 " Dauphin " в състава на военното формирование.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР