Светият Синод след заседание във вторник, че подкрепя напълно действията

...
Светият Синод след заседание във вторник, че подкрепя напълно действията
Коментари Харесай

Светият Синод не може да отвори руската църква, но изразява надежда това да се случи скоро

Светият Синод след съвещание във вторник, че " поддържа изцяло " дейностите на патриарх Неофит във връзка с съветската черква , както и настояването тя да отвори.

Храмът " Св. Николай Чудотворец ", откакто през септември свещениците му, в това число предстоятелят архимандрит Васиан, , че са опасност за националната сигурност.

На 25 септемвти патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът, свещеници от София, които да поемат богослуженията в съветската черква. Сградата остана затворена, защото е благосъстоятелност на съветското посолство.

Тогава Светият Синод заяви, че Неофит е уведомил съветския патриарх и чака от посолството да отвори църквата.

" Св. Синод показва вяра – храмът да бъде отворен в най-скоро време, само че това не е от компетенциите и пълномощията на БПЦ-БП ", пишат свещениците.

Синодът също по този начин " разпорежда на канонично-правната комисия при Св. Синод да изследва и проучва уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе ".

Против решението с изключително мнение е дал своя вот единствено видинският митрополит Даниил . Той обществено се разгласи и срещу изгонването на съветските свещеници.

Проверка на Свободна Европа в Агенцията по вписванията, че църквата е благосъстоятелност на посолството на Русия в България от 1997 година

Свободна Европа първа разгласява и Крепостния акт, с който земята под днешната съветска черква е била дарена от столичната община на съветското посолство през 1898 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР