Светият Синод предлага отново часовете по Религия да се включат

...
Светият Синод предлага отново часовете по Религия да се включат
Коментари Харесай

Св. Синод:Религията да се включи в избираемите часове за следващата учебна година

Светият Синод предлага още веднъж часовете по " Религия " да се включат към избираемите предмети от идната образователна година. Това излиза наяве от послание на Ловчанския митрополит Гавриил към институции и родители, оповестено на страницата на висшия нравствен орган.
" Ние виждаме и разбираме компликациите, с които всекидневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, учебните заведения, държавните, регионалните и общинските ни институции като цяло. Подкрепяме българската страна, която се пробва да подкрепи нашите жители и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ. " Това се споделя в обръщението на митрополита, началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод, представено от БГНЕС.
Actualno.com разгласява цялостния текст на обръщението:
„ В тази връзка насочваме вашето внимание към образованието по вяра – християнство-православие като незаместим фактор за духовно-нравственото образование на българските възпитаници, което е от значително значение за постоянното им личностно развиване, за тяхното справяне в живота и за умеенето им да работят градивно и да реагират морално в интервали на световни рецесии, рискови епидемии и всеобща неустановеност. През актуалната 2020 година Св. Синод сполучливо приключи написването на своите учебници по вяра – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро следва финалното им утвърждение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в образованието по вяра през образователната 2020-2021 година. С новите си учебници Св. Синод поддържа българските родители и учители в техните високоотговорни отговорности да възпитават и образоват младото потомство в непреходните християнски полезности.
Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на образователната 2020-2021 година образователният предмет вяра - християнство-православие да бъде включен в избираемите образователни часове (ИУЧ) във всички български учебни заведения. Учебниците на Българската православна черква дейно и навременно ще подкрепят процеса на образованието по вяра в ИУЧ като по-подходяща форма за проучване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ).
Затова ви призоваваме:
Уважаеми Кметове,
Нека духовно-нравственото образование на децата и учениците стане общ приоритет в локалната просветителна политика и поле за плодотворно съдействие сред общинската и църковната власт. Възпитанието в християнска добродетелност е било и следва и през днешния ден да бъде един от главните стълбове на образованието и обществения ни живот. Призоваваме ви да подпомогнете шефовете на общинските детски градини и на учебните заведения във вашата община по този начин, че образованието по вяра да заеме уместно и по-значимо място във възпитателните действия и образователния проект. Православните родители също имат потребност от тази социална поддръжка, а самите занимания по вяра ще доведат до построяването на по-отговорни и по-добри деца, възпитаници и жители. Нека новите синодални учебници по вяра – християнство-православие доближат до повече български деца! Вие можете да съдействате доста за всичко това, защото познавате добре шефовете на детски градини и учебни заведения във вашата община. Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов проект! Българската православна черква също е подготвена да подкрепи с каквото може локалната политика по религиозно-нравствено обучение. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за съдействие и при представянето и разпространяването на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна активност ще даде своя плод.
Уважаеми началници на районните ръководства по обучение,
Призоваваме ви за съдействие с локалните общински и епархийски управляващи. Подкрепете духовно-нравственото образование и обучение в подопечните ви детски градини и учебни заведения с поощряването на шефовете и учителите да извърнат внимание на този аспект в личностното и културно създаване на децата и учениците. Помогнете им в кадровото обезпечаване на възпитателните действия и предмета вяра – християнство-православие, поощрете проучването му като избираем образователен час, както и в снабдяването на учебните заведения с нужните учебници по вяра.
Уважаеми шефове на детски градини,
Особено значимо е религиозното образование на българското дете да стартира още в детската градина и по-късно да продължи в учебно заведение. В програмната система на детската градина педагогическият екип може да одобри за подготвителните групи на децата (6-7 г.) една спомагателна педагогическа обстановка по „ вяра – християнство-православие “, която да бъде част от оптималния общ седмичен брой на педагогическите обстановки според Наредба № 5 от 3 юни 2016 година за предучилищното обучение, член 24, алинея 2 (Изм. - Дъждовни води, бр. 72 от 2018 година, в действие от 31.08.2019 г.). Духовно-нравственото образование може да се осъществя след педагогическите обстановки по главните просветителни посоки. Резултатите от преподаването на предмета „ Религия – Християнство – Православие “ в някои детски градини, където беше въведен, са извънредно положителни.
Уважаеми шефове на учебни заведения,
Съгласно Закона за предучилищното и учебно обучение, член 89, алинея 1 „ в избираемите образователни часове се реализира образование за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, характерната и разширената професионална подготовка, както и на профилираната подготовка “. В алинея 2 се прецизира, че „ в избираемите образователни часове може да се учат и образователните предмети по член 76, алинея 1, 2, 3, 4 и 5 “. В член 76, алинея 4 особено се регламентира, че „ при изискванията и по реда на същия закон в процеса на учебното обучение може да се учи и образователният предмет вяра “. Това разрешава образователният предмет вяра – християнство-православие да бъде включен измежду избираемите образователни часове в учебния образователен проект. Нека през идната 2020-2021 образователна година часовете по този образователен предмет заемат място измежду избираемите образователни часове във вашето учебно заведение. Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогичен съвет религиозното образование и образование на вашите възпитаници да бъде измежду предпочитаните в избираемите образователни часове. Нека повече родители да имат опция да получат информация посредством наставнически срещи и електронни известия за предмета вяра и да могат посредством класните ръководители да подадат заявки до шефовете за проучването му. Тази самодейност ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви възпитаници. Нека бъдем дружно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще завоюват ученикът, фамилията, класът, учителите, учебното заведение и цялото ни общество!
Скъпи родители,
Призоваваме ви през актуалната образователна година да ревизирате дали в учебното заведение, в което се образова вашето дете, образователният предмет вяра е включен измежду факултативните (ФУЧ) и / или избираемите образователни часове (ИУЧ). Необходимо е всеки от вас до края на м. май 2020 година за начален стадий на главното обучение и доникъде на м. юни 2020 година за по-горните стадии на обучение да подаде посредством класния началник заявление до шефа на учебното заведение за проучване на образователния предмет вяра (религия – християнство-православие). Всички родители желаят децата им освен да усвояват добре филантропичните или точните науки, наред с непознатите езици и спорта, само че и да бъдат положителни и уравновесени. За тази цел е належащо подрастващите да се приготвят морално и ценностно за живота, да бъдат духовно и нравствено издигнати. С образователния предмет вяра – християнство-православие това може да се реализира доста сполучливо, както проличава от огромния и безапелационен опит в досегашната процедура.
Нека всички дружно с мъдрост и обич се погрижим за нашите деца, като ги срещнем със светото Православие, което е и основата на българската духовна еднаквост и национална просвета, коeто постоянно e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.
Това е нашият дълг по отношение на предците ни и по отношение на поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.
За благословена, мирна, благоденствена и мощна България!
Амин ”
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР