Светият синод на Руската православна църква реши да прекъсне връзките

...
Светият синод на Руската православна църква реши да прекъсне връзките
Коментари Харесай

Руската православна църква прекъсва връзки с александрийския патриарх

Светият синод на Руската православна черква реши да прекъсне връзките си с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, съобщи БНР. До това се стигна, откакто патриархът призна независимостта на Украинската православна черква от Москва.

Александрийският патриарх към този момент няма да се споменява в молитвите на Руската православна черква, заяви ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки с обществото и медиите Владимир Легойда. По негови думи решението на Теодор Втори да признае „ разколническата конструкция в Украйна “ е било взето еднолично, без да бъде гласувано от архиереите на Александрийската черква. Следователно РПЦ продължава общуването си с архиереите, които не са подкрепили решението на патриарха. 

Освен това активността на александрийската енория в Москва се приключва, а съветските енории в Африка минават под юрисдикцията на Московската патриаршия. 

Руската православна черква към този момент скъса връзките си с Вселенския патриарх Вартоломей и с архиепископа на Гръцката православна черква Йеронимус. Те също поддържаха основаването на самостоятелна от Москва Украинска православна черква. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР