Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия

...
Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия
Коментари Харесай

Македонският митрополит Тимотей изрече силни думи за българската Църква-майка и отсече: Наслушахме се на сръбските приказки

Светият синод на Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия одобри отчета за началото на договарянията сред църковните комисии на МПЦ и Българската православна черква /БПЦ/.

Светият синод взе решение договарянията сред двете комисии да продължат. Това сподели представителят на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Тимотей след днешното съвещание на Светия синод в Скопие, съобщи БГНЕС.

На въпроса дали БПЦ публично е уведомила Цариградската патриаршия по отношение на тяхното искане БПЦ да бъде тяхна Църква-майка митрополит Тимотей сподели следното: " На 7-ми януари те отиват в Цариград по отношение на откриването на реставрирането на тяхната катедрала от времето на Екзархията " Свети Стефан " и по всяка възможност тогава ще приказват ".

Блиц припомня, че преди време турският президент Реджеп Ердоган също заприказва за Желязната черква в Истанбул, само че това, което сподели касае и българският министър председател Бойко Борисов, че и съветския президент Владимир Путин. 

" Предполагам, че тогава ще бъдат осведомени. От диалога, който имахме с тях разбрахме, че те са осведомени, само че какъв брой са осведомени в този миг не мога да ви кажа и не мога да приказвам от тяхно име ", сподели още  Тимотей и посочи, че идната среща ще бъде напълно скоро през месец януари. 

" Искането ни е за приемане на автокефалност ", акцентира митрополитът.  По отношение на сръбските позиции по този въпрос Тимотей бе безапелационен: 50 години слушаме едно и също. Преди време споделих, че те не са единствените играчи в православния свят.  Днешното съвещание на Светия Синод на МПЦ-Охридска архиепископия се организира единствено няколко дни след първата среща сред представителите на двете комисии, която се организира в София. На нея участва персонално и главата на македонската черква архиепископ Стефан, който бе признат персонално от българския патриарх Неофит. 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР