Светият синод на Гръцката православна църква /ГПЦ/ днес официално призна

...
Светият синод на Гръцката православна църква /ГПЦ/ днес официално призна
Коментари Харесай

Гръцката църква призна Украинската

Светият синод на Гръцката православна черква /ГПЦ/ през днешния ден публично призна автокефалността на Украинската православна черква /УПЦ/. Решението бе взето след настояването на Вселенската патриаршия. В гласуването в Синода са взели участие 80 архиереи. Решението бе оповестено от архиепископa на Атина и цяла Гърция Йероним.

ПОЗИЦИЯТА НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ Пожарна охрана Т.НАР. УКРАИНСКИ ВЪПРОС - ТУК

След решението на синода, който се състои от 80 епископи на Гърция, архиепископът на Гърция Йероним оттук насетне ще загатва своя украински сътрудник Епифаний по време на религиозни служби дружно с други районни православни водачи и той ще бъде считан за член на фамилията на Православната черква.

Този ход пристигна, откакто Йероним реши да разшири сесията на Светия Синод, която стартира във вторник, с цел да могат епископите да обсъдят настояването на патриарха за даване на автономност на Православната черква в Украйна.

Именно Йероним сложи на разискване въпроса по време на съботното съвещание на синода – рядко събитие, което сочи желанието на архиепископа да подчертае поддръжката на гръцката черква за молбата на патриарха. На 6 януари тази година Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна черква. Преди това патриархът приветства сполучливото осъществяване на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей предложения митрополит Епифаний с цел да му връчи Томос за автокефалност. По този метод Вселенският патриарх, духовният водач на всички православни християни по света, постави завършек на повече от 300 години московско господство. Украинската православна черква е под върховенството на Руската православна черква от далечната 1686 година.

Източник: БГНЕС

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР