Светият синод на Гръцката православна църква (ГПЦ) днес официално призна

...
Светият синод на Гръцката православна църква (ГПЦ) днес официално призна
Коментари Харесай

Гърция призна автокефалността на Украинската православна църква

Светият синод на Гръцката православна черква (ГПЦ) през днешния ден публично призна автокефалността на Украинската православна черква (УПЦ). Решението бе взето след настояването на Вселенската патриаршия, написа БГНЕС.

В гласуването в Синода са взели участие 80 архиереи. Развръзката бе оповестена от архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. Очаква се и други църкви от православния свят да последват това решение, като се изключи Московската патриаршия и Сръбската православна черква, която е подвластна от нея.

На 6 януари тази година Вселенският патриарх Вартоломей I подписа в Истанбул декрета за автокефалия на Украинската православна черква. Преди това патриархът приветства сполучливото осъществяване на обединителния събор в Украйна. Патриарх Вартоломей предложения митрополит Епифаний с цел да му връчи Томос за автокефалност. По този метод Вселенският патриарх, духовният л идер на всички православни християни по света, постави завършек на повече от 300 години московско господство. Украинската православна черква е под върховенството на Руската православна черква от далечната 1686 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР