Светият синод на БПЦ с духовна радост приветства решенията за

...
Светият синод на БПЦ с духовна радост приветства решенията за
Коментари Харесай

Българският синод призна македонската църква

Светият синод на БПЦ с " духовна наслада приветства решенията за повдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония ".

Това оповестяват от синода след днешно постоянно съвещание в цялостен състав.

Писма по мотива у нас са пристигнали от Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий. Те касаят каноническия статут на църквата на съседите, която, както е известно, няма автокефалия.

На 10 май Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква ". Досега тя не беше приета от никоя православна черква.

Така, най-грубо казано, църквите признават МПЦ и към този момент ще могат да служат дружно с нея.

Оттук нататък обаче ще би трябвало да се уредят административните въпроси сред нея и Сръбската православна черква.

За разрешаване напред се оставя щекотливият въпрос какво ще е името на Православната черква на Северна Македония (дали Охридска архиепископия или нещо друго, б.р.), излиза наяве още от признатото от българския синод.

Ето и известието:

" Днес на свое съвещание, цялостен състав (прот. №2), Св. Синод прегледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий по отношение на каноническия статут на Православната черква на Северна Македония, и след извършено гласоподаване реши:

Българската православна черква - Българска патриаршия с признателност към Бога и духовна наслада приветства решенията за повдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната черква на Северна Македония следва да бъде прегледан. "

С друго решение от през днешния ден синодът приема показано от небезизвестния архимандрит Дионисий (Мишев) покайно писмо. То се приема, и се дефинира Дионисий да бъде пратен в Рилския манастир за период от една година.

Духовникът бе дейна фигура на множеството митинги от лятото на 2020 година в София, в това число - и в нещо като импровизиран палатков лагер, който се образува пред Съдебната палата.

Ето и това известие:

" Днес на свое съвещание, цялостен състав (прот. №2), Св. Синод прегледа покайно писмо на архим. Дионисий (Мишев) и след извършено гласоподаване реши:

Приема покаянието на архим. Дионисий (Мишев) като дефинира място на пребиваването му Рилската св. Обител за изпитателен период от една година.

По отношение на избраното място за изпитателен период имаше един глас срещу - този на Неврокопския митрополит Серафим. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР