Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите

...
Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите
Коментари Харесай

Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската

Светият Синод на Българската православна черква стартира договаряния с останалите православни църкви за определяне на канонически статут на Македонската черква, оповестява „ Дарик ". Това е единомислещото решение, което Синодът взе на съвещание, на което бе разисквано бъдещето на статута на Македонската черква.

Светият Синод е решил, че в случай, че Македонската православна черква (МПЦ) признава Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със схващане за своя заветен дълг поема уговорката да окаже цялостно подпомагане, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко належащо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това оповестиха от Синода.

Светият синод дефинира Синодална архиерейска комисия за договаряния с Македонската православна черква и останалите Поместни православни църкви. За ръководител на комисията е избран Старозагорският митрополит Киприан.

Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Този месец от Македонската архиепископия насочиха молба, в която настояха да бъдат приети за самостоятелни от страна на Българската черква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия показаха подготвеност да разгласят Българската патриаршия са своя черква - майка.

Българската православна черква - Българска патриаршия, в никакъв случай не е била безразлична към страданията на Македонската православна черква, означават от Синода. Преди съвещанието през днешния ден патриарх Неофит разяснява, че българската черква " би трябвало да поеме протегнатата ръка на Македония ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР