Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу промени

...
Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу промени
Коментари Харесай

Светият синод възрази срещу предложения за законови промени

Светият Синод на Българската православна черква се разгласи против промени в Закона за вероизповеданията , с уточнението, че предлагани в тях условия не са били отправяни към Църквата даже в тоталитарния режим.
 
В свое мнение от Синода визират предложение вероизповеданията, които получават държавна дотация, да показват всяка година до края на март доклад пред Сметната палата . Съдържанието на тази норма съгласно Църквата ни съставлява жестоко тъпчене на Конституцията и груба интервенция в отделените от страната религиозни институции.
 
В мнението още се споделя, че с предлаганите промени, които се отнасят до финансирането на вероизповеданията, религиозните институции се слагат в свръхзависимост от административния орган - дирекция " Вероизповедания " към Министерския съвет. Това съгласно Синода ни съставлява една " много силова интервенция на страната във вътрешния живот на вероизповеданията ".
 
В умозаключение в мнението, подписано от българския патриарх Неофит, се показва, че от основаването си до през днешния ден Църквата образува своето имущество основно посредством дарения . Проверката на тези дарения би представлявала държавно администриране на самостоятелния живот на вероизповеданията, безапелационни са от Синода.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР