Светият синод на Българската православна църква категорично се разграничава от

...
Светият синод на Българската православна църква категорично се разграничава от
Коментари Харесай

Светият синод се разграничи от становище на Видинския митрополит за украинската църква

Светият синод на Българската православна черква " изрично се разграничава " от мнението, " изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от разнообразни Поместни православни църкви ". Това се споделя в решение на Синода от през днешния ден, се оповестява на уеб страницата на православната черква. Допълва се, че позицията на Видинския митрополит е " негово персонално мнение ". " По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение ", е последното, което Синодът е поискал да заяви от днешното си съвещание.

Това е била и единствената точка в съвещанието на архиереите. Официално от Синода не пожелаха да уточнят нито защо писмо на Видинския митрополит приказват, нито за какви сложени въпроси става дума.

Неофициално обаче представители на висшия клир разясниха пред " Дневник ", че става дума за позициите на владиката към решението на Вселенския патриарх Вартоломей да анулира документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна черква на Украйна удостоверение за самостоятелност.

Синодът и досега не е излязал с позиция към независимостта на Украйинската черква. А оттова разясняват импровизирано, че и едва ли ще има изрично взимане на страна и позиция в напрежението сред Руската черква и Вселенския патриарх.

За сметка на това обаче митрополит Даниил неведнъж разкритикува дейностите на патриарх Вартоломей. Още през февруари той разгласи пред РИА " Новости ", че Вселенският патриарх счита за по-важно да наложи властта си над православния свят, в сравнение с да търси единодушие и единение, в тази ситуация с украинската черква. И съпостави независимостта на украинската черква с навлизане в непозната страна.

Наскоро – на 1 юни, пък в вест от отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия се оповестява, че Видинският Митрополит Даниил е посетил отдела, където е разговарял с ръководителя – митрополит Иларион Волоколамски. " В центъра на техните диалози бе подложен украинският въпрос, както също и връзките сред Православните Църкви. Митрополит Иларион Волоколамски от своя страна благодари на йерарха на Българската Патриаршия за поддръжката, която оказва Патриаршията по въпроса за украинската автокефалия ", се споделя още в известието.

Според известие на уеб страницата на Светия синод Видинският митрополит и водена от него делегация е посетил Русия от 27 май до 3 юни. Целта на визитата била запознаване с опита и работата на православните образователни заведения там. Посещението се извърши с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, се споделя още в известието. В него обаче не се загатва за среща в отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия или за разискване на украйнския въпрос.

От Синода не пожелаха да влязат в конкретика и по тематиката защо писмо на митрополит Даниил приказват и от което се разграничават. Коментираха единствено, че то не е на български език, не е пращано до Синода, само че архиереите въпреки всичко са се срещнали в детайли с него и по този начин са взели осведомено решение.

Според медийни изявления в български и гръцки православни уеб сайтове, на 17 май Видинският митрополит е разпратил " патриаршеско послание/енциклика " на гръцки език на митрополитите на Еладската Църква по въпроса за автокефалията на Украинската Църква. То било от 23 страници и в него още веднъж се застъпват тези, излагани от Московската патриаршия в разногласието с Вселенския патриарх. Според изявленията в писмото се отправяли и обвинявания към Вселенската патриаршия, която Даниил на никое място не назовава " Вселенска ", а " Константинополска патриаршия " и се подлагат на критика дейностите освен по украинския въпрос.

" В този случай Константинополският патриарх не е отец, а един човек, който посредством насилието се пробва да присвои властта. И тези упоритости не се разгръщат единствено към св. Киевска митрополия, а към цялата Православна Църква, тъй като претендира, че може да се намесва във вътрешните въпроси на всяка поместна Църква. Ако сме същински рожби на нашата Майка Църква, т.е на Св. Православна Църква, ние сме длъжни да надигнем глас и да кажем какво тъкмо се случва, другояче сме съучастници на оня, който посредством силата се пробва да узурпира права, които принадлежат единствено на цялата Църква. ", се споделя в писмото на митрополита.

В позицията на Синода от през днешния ден не се споделя дали за Видинския митрополит ще има някакви последици, като се изключи че управлението на църквата не застава зад думите му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР