Светият Синод на Българската православна църква единодушно пое ангажимент да

...
Светият Синод на Българската православна църква единодушно пое ангажимент да
Коментари Харесай

Иво Иванов: Вярващите у нас и в Македония искат нещо, нека го направим

Светият Синод на Българската православна черква единомислещо пое ангажимент да спомага пред Поместните православни църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна черква. Светият синод дефинира Синодална архиерейска комисия за договаряния с МПЦ.

Малко се тормозя от тази комисия, от влизането на Пловдивския митрополит Николай в нея да вземем за пример. Освен това, когато не искаш да правиш нищо, правиш комисия, сподели в предаването " Нещо повече " Иво Иванов от Българското геополитическо сдружение.

По принцип християнството е универсално. Църквата е единна, като Бог. Църквите, изключително в Европейски Съюз, са в внимателно състояние. Държава и черква са разграничени. Но в решенията на Никейския събор има предписание, че страна и черква живеят в благозвучие. БПЦ е черква на българските вярващи и е длъжна да търси благозвучие с страната и обществото. Църковната дипломация е значима, връзките сред църквите също са значими.

Миналото лято имаше събор, на който БПЦ не посмя да отиде, напомни Иванов.

Насила не можем да накараме македонците да се усещат част от сръбската черква. Те са част от Охридската архиепископия.

Нека всички владици помислят за след 50 години. Поколенията ще питат за какво не го направихте, когато ви желаеха БПЦ да стане черква - майка. Ние доста добре знаем, че тази черква е част от нас и сме длъжни да отговорим. Църквата в Македония е държавна, свещениците получават заплати от страната. Но и в българския клир не са светци. Дайте да свършим нещо, което би трябвало да се свърши. Вярващите у нас и в Македония желаят нещо, дано го създадем. Няма потребност да се плашим от съда на непознатите църкви, би трябвало да се плашим от съда на историята, акцентира Иво Иванов.

Цялото изявление с него чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР