Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал

...
Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал
Коментари Харесай

БПЦ: Патриархът не е одобрявал становище за Национална стратегия за детето

Светият синод на Българската православна черква /БПЦ/ не е одобрявал мнение по отношение на Национална тактика за детето 2019-2030 година, което бе оповестена на формалната страница на Синода в края на предходната седмица, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От Светия синод прецизираха, че оповестената позиция в петък след обяд е персонална самодейност на ловчанския митрополит Гавриил. Тази позиция не е съгласувана и с патриарх Неофит. Скандалната позиция на ловчанския митрополит провокира остри реакции в обществото през последните три дни. В мнението Гавриил упорства за радикална редакция на тактиката. Обявява се срещу яслите и детските градини, като приказва за “узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква опция за различно решение на техните родители ”.

Ловчанският митрополит се разгласи и против абортите, което евентуално би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били неразрешени. Той желае да бъде въведено наложително религиозно образование още в детските градини. Само и единствено да не бъдат възпитавани децата, „ че забременяването е елементарно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на фамилни начала, в това число и в случай че са от един и същи пол ”, написа още в позицията на Гавриил.

Ловчанският митрополит е единственият, който приказва за " разцеплението в православния свят " във връзка основаването на автокефална черква на Украйна. Той даже прикани " Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР