Светият престол намеква на Пекин и Ню Делхи за необходимостта

...
Светият престол намеква на Пекин и Ню Делхи за необходимостта
Коментари Харесай

Защо папа Франциск не спомена Байдън в призива си за мирни преговори

Светият трон загатва на Пекин и Ню Делхи за нуждата от по-активно присъединяване в уреждането на спора въз основа на позицията на Франциск, че става дума за вероятност за ескалация на „ международна война “. Тази политика на Ватикана по едно и също време демонстрира на Китай и Индия, че китайските и индийските католици не са " сътрудници на западния империализъм и колониализъм " в техните страни, а Ватикана не е " проводник на ползите на НАТО ".

В неделя, 2 октомври, папа Франциск насочи обществен апел към съветския президент Владимир Путин и Владимир Зеленски „ да търсят условия за договаряния “, а интернационалната общественост „ да направи всичко допустимо за преустановяване на войната “.

Понтифексът стартира своето размишление, като уточни, че " ходът на войната " на територията на някогашната Украинска ССР „ стана толкоз сериозна, разрушителна и заплашителна, че буди огромно безпокойствие “. След това той се обърна към президента на Русия с молба „ да спре тази серпантина от принуждение и гибел, в това число в името на личния си народ “. Тогава той „ не по-малко решително “ предложи Зеленски да стане „ отворен към съществени оферти за мир “.

По мнение на папа Франциск, мирните договаряния би трябвало да се основават " на свещено почитание към полезността на човешкия живот, както и на суверенитета и териториалната целокупност на всяка страна, както и на ценене на правата на малцинствата и техните законни страхове ".

И по-нататък: „ След седем месеца на военни дейности, дано използваме всички дипломатически средства, даже и тези, които може би не са били употребявани до момента, с цел да се постави завършек на тази ужасна покруса. " Папата обърна особено внимание на вероятността за потребление на атомни оръжия, като сподели: „ Ами фактът, че човечеството още веднъж е изправено пред атомна опасност? Това е неуместно “.

Западни наблюдаващи, в това число католически специалисти, обърнаха внимание на обстоятелството, че за първи път от 24 февруари понтификът се обърна непосредствено към водачите на страните, директно забъркани в спора. В тази връзка някои от тях допуснаха, че Светият трон първо е адресирал речта си към Путин, защото сякаш единствено от Москва зависи дали разговорът ще стартира или не.

Други обаче се концентрираха върху думите на Франциск, отправени към режима в Киев, с предложение да стане „ отворен за съществени оферти за мир “. Излиза, че по-рано в Киев, съгласно Ватикана, разговорът не е бил признат на съществено? Може би е по този начин.

Друг аспект е обвързван с опита да разберем какво е имал поради папата, когато приказва за „ суверенитета и териториалната целокупност на всяка страна “. След обединяването на Донбас, Херсонска и Запорожка област с Русия, те са съветски земи и не могат да бъдат трансферирани на друга страна. Както отбелязва италианският католически портал Il Sismografo, „ няма нищо в изказванията на папата, което да изисква Русия да договаря “ с някогашната Украинска ССР „ в тези четири направления “. Това е първото.

Второ. Кого тъкмо има поради Светият трон под „ интернационалната общественост “? По думите на Ройтерс, базирайки се на речта на Франциск, „ един от формалните представители на Ватикана сподели, че това независимо послание е толкоз тъмно, че припомня радиообръщението на папа Йоан XXIII към света през 1962 година по време на Кубинската ракетна рецесия “.

Както напомня ТАСС, Йоан XXIII беше първият понтифик, който стартира да се застъпва за мирното взаимно битие на страни с разнообразни обществени системи. Той публично призна революцията в Куба. Именно Йоан XXIII реализира първия контакт с представители на други християнски църкви.

Когато избухна Кубинската ракетна рецесия, папата изпрати персонално писмо до президента на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди, призовавайки ги да не ескалират спора във война. Много историци считат, че защото Кенеди е бил католик, Писмото на Йоан XXIII беше съвсем решаващото възпиращо средство. Като се има поради, че Джо Байдън, който се нарежда като католик, през днешния ден е президент на Съединени американски щати, може да се допусна, че Франциск е предал посланието и на него.

Въпросът е за какво папата не назова Байдън по име, защото понтификът към този момент беше загатнал по-рано, че през днешния ден е „ неправилно да се мисли, че това е война “ сред Русия и режима в Киев, „ и това е – не, това е международна война. " Съответно в нейното споразумяване би трябвало да вземат участие субектите, а не обектите на международната геополитическа сцена (като някогашната Украинска ССР).

Може би въпросът е, че Франциск не се обръщаше единствено към Вашингтон. Реакцията на б. Украинска ССР „ демонстрира, че ерата на папата като капелан на НАТО е завършила “, написа американският католически портал Crux. Според изданието позицията на Ватикана по съществото на спора на територията на б. Украинска ССР „ постоянно наподобява по-близка до позицията на Пекин, в сравнение с, да речем, Вашингтон или, прочее, Рим “.

И „ фактът, че Франциск и неговите съдружници във Ватикана от време на време наподобяват повече на Китай или Индия, в сравнение с техните исторически сътрудници на Запад, е натурален и е една от аргументите за недоволството на някои католически критици. " Но „ американските и европейските католици евентуално би трябвало да свикнат с обстоятелството, че... каквито и папи да са през днешния ден, те наподобява към този момент не са предопределени да бъдат капелани на Северноатлантическия алианс “.

Всичко това може да значи, че Светият трон загатва на Пекин и Ню Делхи за нуждата от по-активно присъединяване в уреждането на спора, въз основа на позицията на Франциск, че приказваме за вероятност за ескалация към „ международна война “. Тази политика на Ватикана по едно и също време демонстрира на Китай и Индия, че китайските и индийските католици не са " сътрудници на западния империализъм и колониализъм " в техните страни, а Ватикана не е " проводник на ползите на НАТО ".

Така че в този случай Светият трон работи за себе си в дълготраен проект. Да забележим дали позицията му ще насърчи западните спонсори на режима в Киев да стартират съществено да се вслушват в опасенията на останалия свят.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР