Светият отец призовава всички вярващи да се борят за изкореняване

...
Светият отец призовава всички вярващи да се борят за изкореняване
Коментари Харесай

Папата моли за прошка за скандалите със свещеници педофили

Светият отец приканва всички вярващи да се борят за премахване на „ тази просвета на гибелта ”

Изправен пред кавги за сексуални злоупотреби на свещенослужители с деца в няколко страни по едно и също време, папа Франциск написа безпрецедентно писмо до католиците по света. В него главата на Римокатолическата черква приканва за подпомагане за изкореняване на явлението, предава Нова тв.

В обръщението си папата още веднъж желае амнистия от името на църквата за греховете на свещениците педофили.

В писмото, адресирано до " Народа на Господ ", той дава обещание, че няма да се пестят старания за преустановяване и попречване на похищенията.

" Осъзнахме, че тези рани в никакъв случай не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за премахване на тази просвета на гибелта ", декларира папата.

В посланието си Светият отец реагира и на огласеното преди дни следствие на прокуратурата в американския щат Пенсилвания, разкрило, че в течение на десетилетия около 300 свещеници са правили полови похищения над повече от 1000 деца и действията им са били прикривани от Църквата.

Папата не за първи път реагира на мъчителната тематика за педофилията. В края на юли той одобри оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, обвинен в полови похищения над малолетни. Няколко други висши прелати бяха принудени да подадат оставка, тъй като си затваряли очите за злоупотребите. Сред тях бяха кардинал Роджър Махони от Лос Анджелис и кардинал Бърнард Ло от Бостън.

Представител на Ватикана сподели, че това е първият случай, когато папата написа до католиците по света - към 1,2 милиарда души - във връзка със половите похищения. Предишните му писма, свързани със абсурда, бяха адресирани до епископите и вярващите в обособени страни.

Църквата е изправена пред кавги поради закононарушения, осъществени в няколко страни, в това число Съединени американски щати, Чили и Австралия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР