Светият наш отец Аполоний, когато бил на петнадесет години, се

...
Светият наш отец Аполоний, когато бил на петнадесет години, се
Коментари Харесай

Св. преподобни Аполоний

Светият наш отец Аполоний, когато бил на петнадесет години, се отрекъл от света и като се отдал на отшелнически живот, се заселил във вътрешната пустиня*, където прекарал в една гора четиридесет години.
Придобил от детство табиет за благодетелен живот, той направил огромни подвизи и за това се удостоил с такава берекет, че един път чул Божият глас да му споделя:
- Аполоний, иди в този момент в обитаемоте места, тъй като ти следва да родиш за Мене определени люде.
След това той се отправил към друга пустиня и там, като намерил в подножието на планината неголяма пещера, се заселил в нея. Тук той преклонил колена и в продължение на цели дни се молел на Бога. Хранел се с онази храна, която му изпращал Бог посредством един ангел, който идвал при него. Тази пустиня била ситуирана покрай обитаеми места и като ги посещавал по внушението на Светия Дух, преподобният събрал край себе си огромен брой монаси, към петстотин индивида, и ги наставил в другите подвизи на монашеския живот. Заедно с тях той приемал храна единствено в неделните дни, а през останалите дни не вкусвал нищо: нито самун, нито вариво (варени зърна от пшеница, ориз и други зърна., бел.ред.), нито нещо друго, което се подготвя на огън, а се хранел единствено с диворастящи треви.
Преподобни Аполоний въвел такова предписание в своята обител, че монасите, които се подвизавали с него, вкусвали храна единствено откакто първо са се причастили със Светите Христови Тайни. Обикновено това ставало всекидневно към девет часа сутринта, а по-късно монасите сядали на трапезата, по време на която слушали поуки. Останалото време от деня те прекарвали в потребни занимания и посредством това прогонвали от помислите си лукавите внушения на дявола.
Като наставил доста иноци на този живот и доживял до дълбока напреднала възраст, свети Аполоний се преселил при Бога за безконечен живот.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР