Светият Божий пророк Самей се родил в Силом по време

...
Светият Божий пророк Самей се родил в Силом по време
Коментари Харесай

Св. пророк Самей

Светият Божий оракул Самей се родил в Силом по време на царуването на Соломон (oт 1020 до 980 година прочие Р. Хр.). При неговия наследник и правоприемник Ровоам (oт 980 година до 963 година прочие Р. Хр.) еврейското царство се разделило, като Иудиното и Вениаминовото коляно останали правилни на Ровоам, а останалите 10 колена се оповестили за цар Иеровоам, наследник на Нават.
Ровоам събрал многочислена армия с желание да си върне със мощ откъснатите от Иеровоам израилеви колена. Тогава Самей, Божият човек, получил признание от Господа:
- Кажи на Ровоам, Соломоновия наследник, цар Иудейски, и на целия Иудин и Вениаминов дом, и на останалия народ. Така споделя Господ: не отивайте и не започвайте война с братята си, с израилевите синове. Всеки да се върне вкъщи си, тъй като това беше от Мен.
Царят и народът се подчинили на Господнята заръка и братоубийствената война била предотвратена (3Цар. 12:21-24. 2Паралип. 11:1-4).
На петата година от царуването на Ровоам заради това, че той отстъпил от Господа, иудейското царство било нападнато от Сусаким, цар на Египет. Многобройната армия на фараона превзела всички иудейски замъци и се насочила към Иерусалим. Тогава оракул Самей отишъл при Ровоам и иудейските князе, които се били скрили от неприятеля зад стените на столицата, и им рекъл:
- Тъй споделя Господ: вие Ме изоставихте, по тази причина и Аз ви оставям в ръцете на Сусаким.
Като чули това, царят и вождовете се смирили и промълвили:
- Праведен е Господ!
След това Самей, Божият човек, получил ново признание и Господ му споделил:
- Те се смириха. Няма да ги изтребя и скоро ще ги избавя. Гневът Ми няма да се излее върху Иерусалим посредством ръката на Сусаким. Те обаче ще му бъдат прислужници, с цел да знаят какво е да служат на Мен и какво е да служат на земни царства.
Пророческите думи се изпълнили. Сусаким разорил Иерусалим и се отдръпнал в Египет, а Ровоам царувал още дванадесет години и гневът Господен (2Паралип. 12) отстъпил от него. Свети оракул Самей водел и записи за царуването на Ровоам.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР