Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за

...
Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра днес за
Коментари Харесай

Сръбската православна църква има нов патриарх

Светият архиерейски събор на Сръбската православна черква избра през днешния ден за нов патриарх Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на организация Танюг. Порфирий е 46-ият патриарх на Сръбската православна черква.

За поста имаше трима претенденти, получили поддръжката на 36-тe членове на Събора - с изключение на Порфирий и Бачкият епископ Ириней и владиката на Баня Лука Ефрем. Името на Порфирий беше изтеглено от Евангелието от монаха Матей. Изборът на патриарха бе огласен с камбанен звън от храма на Свети Сава и Съборната черква в Белград. Съборът тази година бе призован няколко месеца предварително поради избора на нов патриарх след гибелта на главата на Сръбската православна черква патриарх Ириней, който умря от КОВИД-19 през ноември предходната година. За пръв път изборът на патриарх се извърши отвън постройката на Патриаршията, в храма Свети Сава, и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други - в монашеските килии на Патриаршията.

Порфирий е роден през 1961 година в Бечей със светското име Първослав. През 1985 става духовник в манастира Високи Дечани в Косово. Завършил е Православния богословски факултет в Белград през 1986 година, а по-късно пази докторат в богословския факултет в Атина. След това се реалокира в манастира Свети Архангели в Ковил, където е определен за свещеник. " Станах духовник, тъй като търсех в църквата това, което в действителност предлага и поради което съществуваме на този свят, тъй като Бог не е нито хърватин, нито сърбин, нито германец - той е обич ", сподели по-рано Порфирий.

В манастира Ковил той се посвещава на излекуването на младежи от зависимости и обителта се трансформира в духовно леговище за млади интелектуалци, актьори, рок музиканти основно от Белград и Нови Сад. През 2005 година Порфирий провежда лечебна общественост " Земя на живите ", която е приета за най-успешния план за лекуване на наркомания и сега има над 100 жители в лагерите в цяла Сърбия. През 2010 година Съборът му разпорежда да образува свещеническата работа в сръбската войска. От юли 2014 година е Загребско-люблянски митрополит. При назначението си споделя, че поема новата служба без предубеждения и с отворено сърце към всички жители на Словения и Хърватия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР