Светите стъпала, по които според преданието е преминал Исус Христос

...
Светите стъпала, по които според преданието е преминал Исус Христос
Коментари Харесай

Светите стъпала, по които е преминал Исус Христос, бяха отново открити за публиката в Рим

Светите стъпала, по които съгласно преданието е минал Исус Христос преди да се яви пред римския шеф на Юдея Пилат Понтийски, бяха още веднъж открити за публиката в Рим, съобщи Франс прес.

Множество вярващи побързаха да изкачат мраморната стълба, лазейки на колене, както са го правили милиони поклонници преди тях през вековете.

Светите стъпала са 28 на брой. Те са били пренесени от Ерусалим в Рим по времето на император Константин съгласно легенда, която в никакъв случай не е била доказана.

През 1723 година мраморната стълба е била покрита с дървен материал, с цел да не бъде развалена от многочислените вярващи, преминаващи по нея. Дървената отбрана за малко е била отстранена през 1950 година, с цел да бъдат почистени стъпалата, след което е била положена назад. Сега, след близо три века, реставраторите още веднъж краткотрайно разкриха за публиката мраморната реликва.

Според легендата на единадесетото ходило е покапала кръвта на Христос. Стълбата толкоз се е износила през вековете, че тук-там стъпалата били вдлъбнати с 15 сантиметра от пълзенето на вярващите. Това наложило те да бъдат покрити. Сега, когато реставраторите за следващ път отстраниха дървеното покритие, те се натъкнаха на хиляди бележки и монети, оставени от поклонниците, както и на два кръста. Те са били инкрустирани на горните стъпала и са отбелязали мястото, на което е стоял Христос, когато са го изправили пред неговите римски съдници.

Никой към момента не знае дали Светите стъпала, които са били пренесени в Рим, в действителност са били същите като тези в Ерусалим отпреди две хилядолетия. Но с напредването на науката вярващите се надяват този факт да бъде открит. Светата стълба ще бъде отворена за публиката два месеца, преди да бъдат още веднъж покрита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР