Светите отци учат: Преди всичко примири се с врага си,

...
Светите отци учат: Преди всичко примири се с врага си,
Коментари Харесай

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Светите отци учат:

" Преди всичко помири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш безпаричен не се отвръщай от него, само че му помогни с каквото можеш; не завиждай никому; не осъждай никого; не поглеждай с пожелание; не протягай ръце към това, което не ти принадлежи; не подавай ухо на клюки и лъжливи сведения за близък си; дано устата ти да са затворени за всичко неприятно за твоя ближен; пости с очи и уши, с ръце и нозе, с разум и сърце!

Бъди благочестив във всичко, – бъди всеки път преклонен и мирен. Защото каква изгода, в случай че измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от горделивост?

Каква изгода имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от злоба?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от ненавист? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клюки?

И по този начин, като постим телесно, дано постим и духовно; като очистваме тялото с самоограничение от храна и пиво, дано очистваме душите си от суетни и нечисти мисли; дано се украсяваме с състрадание, благост, примирение, примиряване с враговете, с благосклонност към всички наши ближни.

Това е пост, прелестен на Бога и избавителен за нас ".
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР