Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения

...
Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения
Коментари Харесай

На Летния Никулден Се Спазват Вековни Традиции! Ето Какво Трябва Да Знаем За Днес!

Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 година, след като е открит днешният празник, именуван у нас " летен свети Никола ".

Още от 1077 година град Мира бил превзет от селджукските турци. Броят и благочестието на християните в този град доста намалели. По същото време светителят Николай заповядал в съновидение на един благоверен духовник от Бари да придвижи мощите му в своя град. Избрани мъже се отправили неотложно в три кораба за Мала Азия. На към два километра от тогавашния град, се намирала църквата, в която се покоили плодородните мощи на великия античен светител.

След договаряния с локалните християни, с благоговейна наслада мощите били натоварени на един от корабите, и с тях отпътували за Бари и двама от иноците при храма в Мира. През същата 1087 година почнал градежът на фамозния храм на светителя Николай и бил приключен в 1139 година Град Бари се трансформирал в обичан поклоннически град за християните от всички страни.

Този ден почнали да честват в Русия още през 1091 година заради изключителното почитание измежду съветските християни към този добродетелен Божи ласкател и за възпоменание на чудотворното избавление на удавено дете през годината, когато светите мощи били пренесени в Бари, където се пазят и до момента.

На Летният Никулден не се работи, защото се счита, че светецът ще се разгневи и той ще накаже хората с естествени бедствия. Жените не трябва да шият.

На този ден се извършва старинният обред Пеперуда, който отново е обвързван с молебен за дъжд. Момите в селото избират момиченце сираче - " пеперуда ". Вярва се, че рева и молбите на сирачето ще накарат небесата да изпратят дъжд.

2. Св. оракул Исаия (ок. 760 - 675 година прочие Хр.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР