Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия

...
Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия
Коментари Харесай

Св. мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий

Светите мъченици Назарий, Гервасий, Протасий и Целсий живели в първия век – във века на апостолите.
Назарий бил наследник на юдеина Африкан и християнката Перпетуа. Майката била получила Кръщение от ръцете на Св. деятел Петър.
Като станал пълновръстен, Назарий поискал да посвети себе си на мисионерската работа измежду езичниците. Тръгнал да проповядва настъпването на царството Божие по всякакви градове, из всякакви страни.
Дошъл в Медиолан (днешният град Милано, бел. Pravoslavieto.com). Тук, както и на доста други места, бушувало гонение против християните, подхванато от император Нерон. В една от медиоланските тъмници били затворени християните Гервасий и Протасий, братя–близнаци. Назарий бил подложен на мъчения и изпъден от града, загдето ги посетил и им дал помощ.
От Италия Назарий се запътил за Галия, където кръстил голям брой езичници, сред които и момъка Целсий. С благословението на майка си Целсий, който имал високо обучение, поискал да стане помощник на Назарий в благовестническото му дело. От Назарий той изучил евангелските истини и тръгнал да го съпровожда при мисионерските му пътешествия.
Двамата благовестители на доста места били бити, оковани и затваряни в тъмници.
След доста инциденти пристигнали в Медиолан, където още били затворени Гервасий и Протасий. Вмъкнали се в тъмницата с желание да ги утешат и с нещо подкрепят.
Управителят Анулин се научил за това и наредил да бъдат хванати и обезглавени. Скоро по-късно били убити и Гервасий и Протасий.
Мощите на тия двама свети мъченици в четвъртия век били открити от светителя Амвросий, свещеник на същия град Медиолан.
Една година, през време на Великия пост, откакто се причастил, св. Амвросий Медиолански траял старателно да се моли. Както се молел, хвалел и благославял Бога, изпаднал в изключително плодородно положение: видял до себе си двама юноши в бели облекла с вдигнати нагоре ръце. Те се молели дружно с него. Когато излязъл от това положение, юношите станали невидими.
Продължил още по-усилено да пости и да се моли. На втората нощ, както се молел, имал същото привидение. На третата нощ, заради безсилие от поста, не могъл въобще да заспи. Молел се с огромно старание. И отново видял до себе си ония двама юноши. Видял до тях и един трети, в лицето на който познал св. деятел Павел.
Великият деятел разкрил на светителя, че на това място, където стои, се намират в земята мощите на светите мъченици Протасий и Гервасий. Апостолът му наредил да извади мощите и да ги сложи в черква за всенародна респект.
Служители на Църквата в Медиолан разкопали мястото и намерили мощите на двамата братя – близнаци с ръкописа на житието им.
Между присъстващите бил и медиоланският презвитер Павлин. Той споделя в какво положение били открити мощите: виждала се кръв, като че сега изтича; главата – с коса и брада, като че в този момент е положена в гроба; лицето – ярко, като че в този момент е умито. Из мощите лъхтял мирис, който превъзхождал всички известни аромати.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР