Светите мъченици Енната, Валентина и Павла приели мъченическа смърт от

...
Светите мъченици Енната, Валентина и Павла приели мъченическа смърт от
Коментари Харесай

Св. Енната, Валентина и Павла

Светите мъченици Енната, Валентина и Павла приели мъченическа гибел от Фирмилиан, шефа на палестинската област. Света Енната произхождала от Газа.Те и двете били девици. Пред съда на Фирмилиан първа изправили света Енната. При разпита тя мъжествено се оповестила за християнка, поради което по разпореждане на шефа изначало я подложили на нечовечен побой, а след това я покачили на дирек и почнали да стържат тялото й.
След нея довели при Фирмилиан света Валентина. Обвинявали я в неуважение към езическите богове и шефът й заповядал да принесе жертва на идолите. С тази цел я повели към езическия храм, който бил близо до съдилището. Въвели светицата в храма, а тя, вместо да принесе жертва на идолите, самоуверено хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала заднишком към горящия там огън. Тогава Фирмилиан се разярил и заповядал безжалостно да я бият по ребрата; след това я осъдил на посичане с меч дружно със света Енната.
Накрая, след всички, довели за мъчения света Павла. По заповед на шефа я подложили на най-различни страдания, само че благодарение на Христовата берекет тя понесла страданията си с огромно геройство и мъчителят заповядал да й отсекат главата с меч. Преди да изпълнят присъдата, тя принесла признателност на Бога, поклонила се на християните, които били там, преклонила глава под меча и по този начин предала духа си на Бога.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР